SO Soest
SO Soest
JO11-6 Team van de Week

JO11-6 Team van de Week

Jeugd wint voorronde NK Penaltyschieten

Jeugd wint voorronde NK Penaltyschieten

JO14-4 naar Volendam

JO14-4 naar Volendam

Succesvol Plan B bij VFC

Succesvol Plan B bij VFC

Bas Dreef: ‘Er ontstaat een positieve dynamiek’

Zaterdag 17 september 2022

Hoofdtrainer SO Soest ziet spelersgroep met potentie

,,Het voelt goed en vertrouwd.” De reactie van hoofdtrainer Bas Dreef op de vraag hoe hij de eerste weken van het trainerschap bij zijn ‘eigen club’ heeft ervaren is veelzeggend. Er ligt een uitdagende klus; met een jong elftal de competitie ingaan tegen veel onbekende tegenstanders. De trainer kijkt ernaar uit. ,,Het gaat om de ontwikkeling voor lange termijn. Maar dat neemt niet weg dat ik altijd wil winnen en ik besef dat je als hoofdtrainer op resultaten wordt afgerekend. Het zou mooi zijn als ontwikkeling en prestatie hand in hand gaan.…”

Het is donderdag, 22:00 uur en de zomer verandert deze avond langzaam maar zeker in de herfst. Flarden regen waaien over veld 5, waar Bas Dreef aandachtig toeschouwer is bij de afsluitende partij van zijn manschappen. Fel wordt er gestreden om de winnende goal. De treffer van Olav Kuus bezegelt het einde van het partijtje en de training. Eén helft van de spelersgroep juicht. Enkele ogenblikken later bespreken de spelers de wedstrijd onder het genot van een hapje en drankje.

Wisselvallig
Bas kijkt met plezier naar zijn spelers. ,,Je merkt dat de groep plezier heeft. Dat is belangrijk. Het leeft echt. Ik hoef deze jongens niet achter de broek te zitten. Ze realiseren zich dat ze het hoogste selectieteam kunnen halen en dat er concurrentie is. Natuurlijk hebben we een jeugdige spelersgroep en missen we ervaring. Dus we houden er rekening mee dat er dit seizoen een wisselvallige prestatiecurve komt. Maar de organisatie zit goed in elkaar, we moeten met en voor elkaar strijden. Dat moet de rode draad van de club worden. Je ziet het al bij de jeugd. De O17, O18 en O23 spelen op divisieniveau, daardoor wordt er een betere aansluiting met het eerste gecreëerd.”

Positieve dynamiek
Een jong elftal, samengesteld met spelers die hoofdzakelijk uit de eigen SO Soest-jeugd komen. Bas vindt dat een goede ontwikkeling, maar het is volgens de trainer wel heel snel gegaan. ,,Mijn doel was om ooit als hoofdtrainer bij SO Soest terug te keren. Dat hebben we goed getimed. De club wil een koers varen met zoveel mogelijk eigen jongens. Maar toen die koerswijziging werd gecommuniceerd trokken veel jongens van buiten hun conclusie. Vooropgesteld: we hebben niemand weggestuurd en ik had er graag een aantal bijgehouden. Voetballers met ervaring op divisieniveau kunnen we wel gebruiken. Maar je ziet nu wel wat ontstaan. Een positieve dynamiek omdat jongens, die al jaren met elkaar samenspelen en dat nu in het eerste elftal gaan doen. Maar we hebben wel een uitdaging in ervaring en aantal.”

Ervaring
Met de komst van Calvin Nenger, de aanwezigheid van Thijs Janmaat, Jim van den Berg en de ‘vlieguren’ die Achraf Chidar en Hein Janmaat in eerste elftallen hebben gemaakt is er wel de nodige ervaring in het team stelt Bas. De trainer van SO Soest ziet zijn groep naar elkaar toe groeien. De oud-speler van onder meer Ajax, RKC, Top Oss, Spakenburg, DOVO en Sparta Nijkerk haalt daar zijn plezier als trainer uit. ,,Natuurlijk is er verschil in beleving bij de topamateurs waar ik heb gespeeld en bij een club uit de tweede klasse. Je loopt wel eens tegen dingen aan. Bijvoorbeeld dat spelers op zaterdag spelletjes bij het gilde willen doen wanneer wij op die dag een wedstrijd hebben of jongens die hun vakantie in de eerste trainingsweek plannen. Maar dan merk ik dat ze het toch serieus oppakken. Die spelletjesmiddag wordt afgezegd en ze gaan inzien dat ze fit moeten worden en fit moeten blijven. Iedereen wil aanhaken bij de groep. Ik hoor wel eens dat deze generatie andere prioriteiten heeft. Die ervaring heb ik niet met deze jongens.”

De oefenperiode is qua resultaten wisselend verlopen. ,,We hebben nog niet de volle negentig minuten het spel vol kunnen houden wat we willen spelen. De beste momenten hadden we in de eerste helft tegen Veensche Boys. In de bekerwedstrijd tegen Victoria hadden we, tegen een beter tegenstander, zakelijker moeten spelen.”

Ontwikkeling
Voor Bas en zijn team begint eind september de competitie in Amsterdam tegen ZSGO/WMS. Een club waar hijzelf, onder Karel Knaap, nog tegen speelde. ,,Wat dat betreft is de ambiance wel anders dan de afgelopen seizoenen toen ik bij Baarn hoofdtrainer was. De verste uitwedstrijd in de competitie was twintig kilometer verderop. Al die derby’s waren hartstikke leuk, maar ik haal mijn voldoening uit de ontwikkeling van een team voor de lange termijn voor SO Soest en bij SO Soest. Het is mooi dat we dat met spelers kunnen doen die hier groot zijn geworden. Zo wilden mijn vader en ik dat ook doen toen wij de leiding over het tweede hadden.”

Bas ziet bij zijn club een opvallende, positieve ontwikkeling. ,,In de selectie spelen veel jongens die zelf actief zijn als jeugdtrainer. Dat is goed voor hun eigen voetbalontwikkeling. Ze denken mee, herkennen opties in het veld en ze durven op een positieve manier de discussie aan te gaan. Dit zorgt voor potentie in het team.”

De nieuwe hoofdtrainer van SO Soest heeft voor twee seizoenen getekend. Hij volgt de cursus UEFA A en combineert dat met een stage bij zijn voormalige club sv Spakenburg. ,,Dat is leerzaam en interessant. Een aantal van de professionele elementen van die club wil ik ook bij SO Soest invoeren.”

Bas verklapt een ambitie: ,,In mijn hoofd zit het 100-jarig jubileum van SO Soest in 2026. Het zou toch mooi zijn om met elkaar iets neer te zetten om in dat jaar de doelstelling van de club te realiseren.”

Tekst en beeld: Peter Beijer

Nieuwsoverzicht

Aankondigingen

SO Soest - DSOV Zondag 21 april 14:00 uur
Roda'23 - SO Soest Zondag 28 april 14:00 uur
Voetbalkamp Maandag 29 april tot en met donderdag 2 mei 
SO Soest - Bloemendaal Zondag 12 mei 14:00 uur
ZSGO/WMS - SO Soest Maandag 20 mei (Tweede Pinksterdag) 14:00 uur
SO Soest - Hooglanderveen (DAG VAN DE CLUB) Zondag 26 mei 14:00 uur
Niemand buitenspel Geldproblemen mogen nooit probleem zijn om niet te voetballen. Hulp nodig bij contributiebetalingsproblemen: Corien Verrips telefoon: 06-52071973 e-mail corienverrips@gmail.com

Hoofdsponsors

Subsponsors

Programma & Uitslagen

Ga naar het programma van onze teams en de uitslagen. Winst, verlies of gelijkspel?

Selecteer team

Sociale Media

Volg SO Soest op Facebook,
Twitter en YouTube.

Facebook Twitter YouTube YouTube

Onze vendeliers

Votrans [kopie]
Jager Bokdam De Visser [kopie]
Bank ten Cate & Cie [kopie]
Staal en Kunst - TOP [kopie]
Birkt Benzinestation [kopie]
PA van den Dijssel [kopie] [kopie] [kopie]
Wonnink [kopie]
Brouwer [kopie]
Lex Verkley Banketbakkerij [kopie]
Actiforce [kopie]
Postcodestroom [kopie]
Dijkstra [kopie]
Bikedeals [kopie]
Boedelz [kopie]
Stalenhoef [kopie]
Verrips Makelaardij [kopie]
Auto Smeeing [kopie]
Heineken [kopie]
Scholten Jasmijn bloemen & planten [kopie]
FR Schilderwerken [kopie]
JeeGee Vastgoed [kopie]
Yourlease [kopie]
Uitgeverij Peles [kopie]
Profile Smeeing [kopie]
Hengel [kopie]
De Jong [kopie]
Reto internetburo [kopie]
Van Hengstum [kopie]
Reijerse [kopie]
Mega Tegels [kopie]
Catering Centraal [kopie]
Krijkamp Den Oude [kopie]
Optimum [kopie]
Soester Duinen Restaurant [kopie]
Beijer Gebr [kopie]
Dam [kopie]
MEAT (BMM) [kopie]
Hoogt [kopie]
WeFulfil [kopie]
De Staelenhoef [kopie]
Overhees [kopie]
Korte Duinen Restaurant [kopie]
Lijf & Visie [kopie]
Van Veen Bedrijfsdiensten [kopie]
BIN System [kopie]
Kantoor Expert [kopie]
Mekenkamp Bouwbedrijf [kopie]
Boshuizen Hoveniers [kopie]
Verdonk Trappen [kopie]
MidCoat [kopie]
Hagen VakantieXperts [kopie]
Brouwer Wijnhandel [kopie]
Smorenburg [kopie]
Zwart Mul [kopie]
Bres [kopie]
Eetvilla van den Brink [kopie]
ING [kopie]
Kostencheck [kopie]
KOK [kopie]

Sportorganisatie Soest

Bosstraat 137
3766 AE Soest
035 - 601 75 29 of 035 - 601 01 10

Secretariaat
Postbus 334
3760 AH Soest
administratie@sosoest.nl
NL64 INGB 0006 5812 88