JO14-4 naar Volendam

Sterk SO Soest wint van DSOV

SO Soest geeft punten weg in slotfase

Zondag 11 februari 2018

Keeper Mike Brandsen van Hooglanderveen vroeg in de negentigste minuut luidkeels om het eindsignaal. De doelman was wel tevreden met de 2-2 van zijn team. De gelijkmaker van Hooglanderveen, gescoord in de 86ste minuut was verdiend. Maar de wedstrijd had even daarvoor zomaar defintief in het slot gevallen kunnen zijn. Oog in oog met Brandsen konden Tom Karst en Ali Coban de bevrijdende 3-1 niet maken. Het werd voor Hooglanderveen nog fraaier. Diep in blessuretijd werd zelfs de volle buit binnengehaald. De gasten kregen wellicht iets te veel. Maar op basis van karakter kwam de winst het meest toe aan de uitploeg.

Het begon allemaal zo mooi op de Bosstraat-Oost, waar de februarizon en felle hagelbuien beurtelings de aandacht vroegen. De klok had nog geen 32 tellen getikt of de 1-0 lag achter doelman Brandsen. Het was een aanval uit het boekje. Zo een die je alleen op de training ziet. Soepel opgezet door Maarten Jan Belt, het overstapje van Ali Coban en het koel afronden van Tom Karst.

Toen Tom Karst nog geen minuut later een unieke kans had om de score te verdubbelen leek het erop alsof Soest, met Jim van den Berg voor de geblesseerde Dylan Meijer, een makkelijke middag tegemoet zou gaan. Dat gebeurde dus niet. Na de spectaculaire openingsfase liet Soest het spel aan Hooglanderveen en de Soester spitsen werden vakkundig aan banden gelegd door de defensie van de geel-blauwen. Laatste man Ruud Vos was de uitblinker bij de tegenstander. Hij won elke luchtduel waardoor alle aanvoer tussen hemel en aarde naar Tom Karst geëlimineerd werd.

Na 16 minuten werd de gelijmaker gescoord. De bal werd niet goed weggewerkt en Tim van Iddekinge schoot de bal kiezelhard in de lange hoek. Hooglanderveen ging na de gelijkmaker op zoek naar de voorsprong. Doelman Jaime Hensen had zondag zijn goede vorm te pakken en bleef bij enkele pogingen goed overeind. Pal voor rust leek Soest weer op rozen te zitten. Gido de Hiep onderschepte een aanval van Hooglanderveen. Maarten Jan Belt maakte geen fout en scoorde beheerst.

In de tweede helft, met de energieke Stan Klarenbeek voor Thijs Janmaat leek Soest orde op zaken te stellen. Een snelle goal zou de aspiraties van Hooglanderveen breken was de gedachte. Soest kreeg dan ook een handvol mogelijkheden om de 3-1 te scoren. Steven van den Berg leek met een achterwaartse kopgoal de bevrijdende treffer te maken, maar zijn goal werd door de goedleidende arbiter Bruggeling terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Het siert de tegenstander dat zij voor een resultaat bleven knokken. Misschien niet met oogstrelend voetbal, maar wel met een respect afdwingende werklust. Nadat Ali Coban en Tom Karst twee buitenkansjes niet verzilverden viel de gelijkmaker in de slotfase achter doelman Jaime Hensen. Voor de keeper van Soest was dat zuur omdat hij enkele tellen daarvoor de bal nog katachtig uit de kruising ranselde. Toen Hooglanderveen in extremis ook nog eens de winnende maakte waren de druiven zuur voor SO Soest. Wellicht was een gelijkspel de beste verhouding. Maar daar maalde niemand om bij Hooglanderveen. In polonaise werd de thuisreis naar het dorp ingezet en wellicht werd daar tot in de kleine uurtjes de overwinning gevierd.

Voor Soest duurt de valse herstart nog even voort. Gelukkig liepen alle concurrenten ook averij op. Komende week wacht het sterke Elinkwijk. Hopelijk kan Soest in Utrecht de eerste winst van 2018 binnen halen.

Opstelling SO Soest: Jaime Hensen; Jorney Kappenberg, Gido de Hiep, Steven van den Berg, Nico Safarov; Jim van den Berg (82. Bas Tullemans), Rayendall Bitorina, Maarten Jan Belt, Thijs Janmaat (46. Stan Klarenbeek); Tom Karst, Ali Coban

01. Tom Karst 1-0

16. Tim van Iddekinge 1-1

39. Maarten Jan Belt 2-1

86. Ruud Vos 2-2

90. Damian Bakker 2-3

Roda'23 - SO Soest Zondag 28 april 14:00 uur