SO Soest wint van Elinkwijk

Zondag 20 januari 2019

SO Soest is de winterstop goed doorgekomen. De wedstrijd tegen Elinkwijk werd met enige twijfel tegemoet gezien. De tegenstanders uit Utrecht kenden een prima slot van 2018 met drie overwinningen op een rij. Deze reeks bracht de ploeg uit Zuilen op de eerste plaats van de tweede periode. Soest had echter niet al teveel moeite met de tegenstander, hoewel het in de slotfase nog even spannend werd. Het werd 2-1.

Een veld badend in een heerlijk winterzonnetje. De omstandigheden zijn weliswaar koud maar niet hinderlijk. Een goede wedstrijd in het vooruitzicht en die goede wedstrijd komt er ook. SO Soest valt aan en creëert kansen. De Soester verdediging blijft eenvoudig overeind. Na twintig minuten volgt de beloning. Dani Schmitz reageert attent wanneer de bal door het harde veld een vreemde stuit maakt en de keeper verrast wordt.

Na tien minuten wordt de score verdubbeld. Een dieptepass bereikt de snelle Niels van der Plaats, die keer op keer al langs zijn tegenstander flitst. Ook deze keer is hij zijn opponent te snel af. De pass is op maat voor opnieuw Dani Schmitz die beheerst afdrukt. Soest lijkt op rozen te zitten, maar twee minuten na de 2-0 volgt plotseling de aansluitingstreffer. Het sein voor een spannende tweede helft.

De spanning in het tweede bedrijf wordt echter snel weggenomen wanneer een speler van Elinkwijk tegen zijn tweede gele kaart aanloopt. Enkele momenten na de veldverwijzing dreigt opnieuw een uitsluiting wanneer Niels van der Plaats in vrije doortocht gevloerd wordt. De arbiter houdt het dit keer bij een vermaning. Het is een van de weinige keren dat er niet luidkeels geprotesteerd wordt vanuit de dug-out van Elinkwijk.

Tegen het tiental van Elinkwijk blijft het, door de stand, spannend. SO Soest weet de legio kansen niet te benutten. Zo zijn er schietkansen voor de nijvere middenvelder Jim van den Berg en kopt invaller Dwaynley Spijker maar net naast de verkeerde kant van de paal. Als Niels van der Plaats in de slotseconden de 3-1 binnenschiet lijkt aan alle onzekerheid een einde. De scheidsrechter annuleert, na overleg met zijn assistent, de treffer wegens buitenspel.

De overwinning komt niet meer in gevaar, de verdediging van SO Soest verricht weer goed werk en wanneer Jaime Hensen handelend moet optreden dan doet hij dat goed. Drie verdiende punten voor SO Soest. Volgende week gaat de ploeg naar Bovenkerk voor de uitwedstrijd tegen Roda'23

Opstelling SO Soest: Jaime Hensen, Jorney Kappenberg, Rayendall Bitorina, Gido de Hiep, Wouter de Zoete; Jim van den Berg, Bas Tullemans, Milan van Wincoop, Niels van der Plaats, Marouane Ghaddari (68. Dwaynley Spijker), Dani Scmitz

21. Dani Schmitz 1-0
30. Dani Schmitz 2-0