JO14-4 naar Volendam

Succesvol Plan B bij VFC

Ongelukkig verlies Soest bij Hooglanderveen

Zondag 10 oktober 2021

Het gelukkige gesternte dat SO Soest de afgelopen jaargangen boven het veld van Hooglanderveen had, was afgelopen zondagmiddag afwezig. De derby werd in de voorgaande seizoenen altijd met een flinke overwinning afgesloten. Dit keer was de gastheer ruim de baas over onze favorieten. Het werd 3-0 en het was aan doelman Hein Janmaat te danken dat de score niet verder uitliep.

Hein maakte zijn competitiedebuut voor het eerste elftal van SO Soest. De doelman had genoeg momenten om zich te onderscheiden. In de tweede helft zag hij diverse keren mannen in het geel op hem afstormen. Slechts een keer moest hij capituleren, vier andere momenten was hij de baas tijdens de een-tegen-een-situatie. Een hoofdrol voor de 20-jarige doelman dus, maar dat was wel in een fase dat Soest al tegen een 2-0 achterstand aankeek. Na acht minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Uitblinker Laslo Duister kreeg de bal voor de voeten na twee slimme overstapjes van zijn collega's. Goalie Janmaat was kansloos op de schuiver.

Stan Klarenbeek zag vanaf de zijlijn dat zijn ploeg op achterstand kwam. De snelle buitenspeler lag namelijk na vijf minuten geblesseerd op de grond. Naar het zich laat aanzien een zware hamstringblessure. Bijzonder spijtig voor Stan die zo mooi een basisplaats had veroverd. De aanvaller verwacht zelf dat hij er een paar weken uitligt. Tegenslag voor Stan en dus ook voor SO Soest dat toch al dun in de personele bezetting zit.

Ondanks de tegenslag van de blessure en de achterstand ging Soest met overtuiging op zoek naar de gelijkmaker. De ploeg trof een felle tegenstander en bovendien had Hooglanderveen een uitstekende keeper opgesteld. De doelman zorgde ervoor dat Giovanni Nicolaas, Jordy Stins en Corné Parol niet tot scoren kwamen. Zo kon de thuisploeg met 1-0 de kleedkamer opzoeken. Een maximale score voor de geelblauwen op dat moment.

Dat zou in de tweede helft aanzienlijk anders worden. Hooglanderveen kreeg veel meer mogelijkheden om goals te maken. Die kansen kwamen vooral na de ongelukkige 2-0. Hein Janmaat is bij een diepe pass eerder bij de bal dan de tegenstander. Het weggetrapte leer komt tegen de rug van tegenstander Hari Sabir en die kan vervolgens in het lege doel de score verdubbelen. Dat Soest na de goal van Sabir vol in het mes van de tegenstander loopt is volgens trainer Frank Bruijnis wel verklaarbaar: ,,Na die tweede goal moeten we meer risico nemen om een tegentreffer te maken. Dus gooien we het open en en brengen wij een aanvaller erbij. We hebben zeker drie tot vier goede kansen voor een treffer gehad."

Maar zoals vermeld: die tegengoal viel niet, ondanks verwoede pogingen van de Soester spitsen. Hooglanderveen speelde het spel slim. Het wachtte de Soester ploeg op en bij balverlies, en dat gebeurde vaak, was er de snelle omschakeling waarbij spits Duister werd gezocht. De bonkige en snelle spits kan een bal vasthouden, wachten op aansluiting en collega's in stelling brengen. Het zorgde voor een spervuur aan kansen waarbij Hein Janmaat dus heel vaak de reddende engel was. De schade werd beperkt tot een goal waarbij Duister opnieuw mocht afdrukken.

Een ongelukkige maar gezien de kansenverhouding, verdiende nederlaag van SO Soest. Frank Bruijnis: ,,Jammer dat het zo liep. In de eerste helft had Hooglanderveen alleen maar die corner waaruit gescoord werd en telde ik drie kansen voor ons. Maar we leiden te veel balverlies, het is te onrustig en gehaast, daar zullen we meer rust moeten vinden."

Werk aan de winkel dus de komende week. Aanstaande zondag is er kans op revanche in de thuiswedstrijd tegen Nieuw Utrecht dat deze zondag met 0-10 (!) verloor van PVCV. We zullen ongetwijfeld een getergde tegenstander verwachten. Aftrap is om 14 uur.

Opstelling SO Soest: Hein Janmaat; Dave Klarenbeek (67. Miquel van Ginkel), Zakaria Lamhamdi, Thijs Janmaat, Bart Hooft (67. Steve Blokland), Jordy Stins (75. Thijmen Volmer), Conner Blöte, Tom van der Linden, Giovanni Nicolaas, Rochdi Hathot, Stan Klarenbeek (5. Corné Parol)

8. 1-0, 50. 2-0 80. 3-0

SO Soest - DSOV Zondag 21 april 14:00 uur
Roda'23 - SO Soest Zondag 28 april 14:00 uur