Succesvol Plan B bij VFC

Verslag Gooi- & Eemlander

Maandag 18 oktober 2021

De Gooi & Eemlander was zondag op het complex aanwezig in de persoon van Danny van der Linden. Hij maakte onderstaand verslag van de wedstrijd van SO Soest tegen Nieuw Utrecht.

Net als Van der Sar op het WK’98 tegen Argentinië: doelman SO Soest helpt zijn ploeg met stukje theater aan eerste zege

Danny van der Linden

SOEST - In het duel tussen SO Soest en Nieuw Utrecht vielen de treffers aan één kant van het veld. De enigen die het net lieten bollen aan de zijde van de spoorlijn, waren een paar jongetjes die in de rust een balletje trapten. Toch kregen de Soesters al in de eerste helft meerdere mogelijkheden om op voorsprong te komen. Ze begonnen echter pas na het wisselen van helft met scoren: 3-1.
Voor Soest lag er best wat druk op. Tegen de Utrechters moest zondagmiddag in eigen huis dan eindelijk de eerste zege van het seizoen worden behaald. Dat was te merken aan het publiek dat zich in de herfstzon had verzameld rondom het veld. Zij zagen Soest goed van start gaan. De thuisploeg koos veelvuldig de aanval, maar Corné Parol, Jordy Stins en Tom van der Linden hadden het vizier niet op scherp staan.

Nieuw Utrecht zette er eigenlijk maar weinig tegenover. De ploeg uit de Domstad speelde wel met veel strijd, maar was voetballend niet bij machte om het Soest echt moeilijk te maken. Toch waren het de bezoekers die na een klein half uur de leiding namen. Na een klutsduel aan de rechterkant van het strafschopgebied kwam de bal precies voor de voeten van de aanstormende Ismail Sardi. Die had de hoek voor het uitkiezen en wist doelman Hein Janmaat te verschalken.

Diezelfde Janmaat speelde vlak voor rust een belangrijke rol. ,,Ik kwam uit en beschermde mezelf door mijn knie omhoog te gooien. Die jongen (Yessine Alou, red.) werd heel boos en zei dat ik hem trapte. Ik keek hem aan en toen begon hij ineens te duwen”, claimde de keeper, die erkende makkelijk naar de grond te zijn gegaan. ,,Misschien zat er een beetje ’theater’ bij, maar hij moet dat gewoon niet doen.”

Scheidsrechter Has twijfelde geen moment en gaf Alou een rode kaart, waardoor Nieuw Utrecht met tien man verder moest. ,,Misschien zwaar bestraft, maar volgens de scheidsrechter was het een slaande beweging. Daar geef ik hem gelijk in. Er was geen intentie om de bal te spelen”, vond Janmaat.

Vijf minuten na rust was het Parol die een schitterende steekpass van Rochdi Hathot kreeg en de gelijkmaker scoorde. Een opsteker die de ploeg van Frank Bruijnis nog meer vertrouwen gaf. Soest drong nog meer aan en het was uiteindelijk Hathot zelf die met een fraai boogballetje de 2-1 maakte. ,,Daarna maken we het onszelf moeilijk’’, vond Janmaat. ,,Je moet die wedstrijd veel eerder op slot gooien.”

Uiteindelijk duurde het tot diep in blessuretijd voordat Hathot de bevrijdende 3-1 binnen wist te schieten. Janmaat: ,,We hadden veel kansen nodig. We hadden de hele tijd balbezit en dan moet ’ie een keer vallen. Het is lekker dat dat uiteindelijk drie keer lukte. Het is de eerste overwinning van het seizoen, dus daar gaan we van genieten. Vandaag was ik eindelijk fit genoeg om minuten te maken, ik ben blij dat ik weer op het veld stond’’, aldus de 20-jarige doelman, die vlak voor de competitiestart geblesseerd raakte aan zijn knie en vervolgens toekeek hoe Stijn Waals en Midas Dorrestein onder de lat plaatsnamen.

SO Soest: H. Janmaat, Spann (80. D. Klarenbeek), Van Grinsven, B. Hooft, T. Janmaat, Van der Linden (82. Blöte), Stins (82. Blokland), Volmer (57. Van Ginkel), Hathot, Nicolaas, Parol.