SO Soest
SO Soest
JO11-6 Team van de Week

JO11-6 Team van de Week

Jeugd wint voorronde NK Penaltyschieten

Jeugd wint voorronde NK Penaltyschieten

JO14-4 naar Volendam

JO14-4 naar Volendam

Sterk SO Soest wint van DSOV

Sterk SO Soest wint van DSOV

Bas Dreef: 'Gaaf om mee te maken dat onze positieve spelopvatting overslaat op het publiek'

Donderdag 12 januari 2023

Hoofdtrainer SO Soest kijkt -deels- tevreden terug op eerste half jaar

Volgende week start, na een winterstop van een aantal weken, de competitie voor SO Soest 1. Een mooi moment om de balans op te maken met Bas Dreef. Hij kijkt terug op zijn eerste maanden als hoofdtrainer van SO Soest en blikt vooruit, niet alleen naar het restant van de competitie, maar ook naar de toekomst van zijn club.

,,De winterstop kwam eigenlijk net iets te vroeg voor ons”, vertelt Bas. ,,We zaten er net lekker in, de ploeg had drie overwinningen in vier wedstrijden behaald en daar zaten twee van die heerlijke zakelijke overwinningen bij. De ploeg wordt steeds volwassener en dat is voor ons als technische staf een positieve bevestiging.”

De trainer wilde met zijn ploeg de stijgende lijn doortrekken en daarom werd er een aantal oefenwedstrijden gepland. ,,Ja, dat hebben we gedaan om de winterstop zo kort mogelijk te houden. We hebben tegen Hees (2-2), CDW (4-3 winst) en FC Weesp (4-2 winst) gevoetbald en in het weekend van 14 januari gaan we op trainingskamp naar Newcastle. Teambuilding is ook wat waard. Vrijdag met de boot het Kanaal over. We gaan trainen, de wedstrijd Sunderland – Swansea City bezoeken en maandag komen we terug. Zondag moeten we vervolgens weer aan de bak tegen Sporting’70.”

Felle Kerstderby
De wedstrijd tegen Hees, op deze website aangekondigd als ‘de Kerstderby’, was volgens Bas in meerdere opzichten geslaagd. ,,Ik heb de geluiden ook wel gehoord hoor. Moeten we, op een bevroren veld, wel spelen tegen een ploeg die de duels en intimidatie niet schuwt? Maar ik stond erop dat deze wedstrijd door zou gaan. Natuurlijk ken ik Hees. Met de meeste Hees-spelers heb ik samen gevoetbald in de kampioensploeg van SO Soest uit 2014. Ik was heel benieuwd hoe onze jonge ploeg het zou doen tegen een team dat je Oud-Soest mag noemen. Hoe ga je als jonge jongen om met hardheid, de druk van veel publiek en de emotie rondom zo’n derby. We kunnen zeggen dat het supergeslaagd is. SO Soest hield zich prima overeind. In de eerste helft hadden wij een energieke speelwijze met veel positiewisselingen. We hadden zomaar met 3-0 kunnen leiden. De tweede helft was voor Hees en toen hadden we met 1-3 kunnen verliezen. Het ging er fel aan toe. Onze jongens hadden respect voor mannen als Hessel, Maarten Jan en Majid, maar ze hadden geen ontzag. Dat is alleen maar goed. Het was een leerzame wedstrijd en ik vind het ook fijn dat de connectie met Hees geslaagd is. Wat een leuke sfeer voor, tijdens en na de wedstrijd.”

Energie en ambitie
De wedstrijd tegen Hees liet zien waar Bas, in een eerder interview op deze website, ons al voor waarschuwde, namelijk een wisselende prestatiecurve. Zo ging het ook in de competitie. Soest bleef lange tijd puntloos maar pakte in de laatste vier wedstrijden negen punten. ,,Als je alleen kijkt naar de behaalde punten heb je gelijk dat de prestatiecurve pas op het laatste moment omhoog gaat. Maar ik ben van mening dat we vanaf wedstrijd nummer één elke week beter zijn geworden. Hoe dat komt? We hebben nauwelijks blessures gehad. Alleen Thijs Janmaat ligt er helaas voor langere tijd uit. Daarnaast heeft een aantal jongens extreme progressie geboekt. Als je mij vooraf had verteld dat Michael Pashley en Niels Kuus een solide en betrouwbaar verdedigingsduo zouden vormen had ik je niet geloofd. Bas Epskamp en Sander Kijzer hebben zich in de basis gespeeld, ook hun progressie is heel snel gegaan. Zo hebben wij vrij snel een heel behoorlijk team op de been gekregen. Ja het duurde lang voordat dat tot punten leidde. Wij hebben op details wedstrijden verloren. Maar ik merk dat de speelwijze 4-3-3 ons goed past. Dit jonge team heeft energie en ambitie.”

Schaduw
Toch is het niet allemaal hosanna bij de selectie. Een schaduw op dit seizoen is het gedwongen terugtrekken van het tweede elftal. Ook Bas heeft daar vervelende gevoelens bij. ,,Ik heb zelf ooit het tweede elftal mogen trainen dus ook vanuit die achtergrond vind ik het heel vervelend dat het elftal uit de competitie is gehaald. Er zijn verschillende oorzaken te noemen. Zo hebben veel jongens de club verlaten. We wisten vooraf dus al dat het spannend zou worden qua aantal. Vervolgens werden we geconfronteerd met het feit dat een paar spelers een aantal maanden niet beschikbaar zou zijn vanwege studie/stage en toen werd de spoeling erg dun. We hebben drie selectieteams en daar zou je eigenlijk zestig mensen voor moeten hebben. We zijn gestart met 45, vanaf dag één was het elke donderdag puzzelen en hebben we concessies moeten doen. Ik had dit lopende seizoen voor het eerste elftal een selectie van zestien plus twee keepers. dat zou ik anders nooit doen. Ik wil werken met minimaal twintig spelers. Bij een andere club had ik dit nooit gedaan. Het was niet vol te houden. Elke week moest het elftal weer volledig gemaakt worden met spelers uit de O18-1, O23-1 en O23-2. Die spelers werden opgeblazen. Het is heel pijnlijk, zeker voor een club als SO Soest, maar vooral voor de sterkhouders van het tweede en met name voor trainer Arthur van Doren.”

Achtervolging
'Elk nadeel heeft een voordeel' zei een beroemd Amsterdams voetbalwijsgeer ooit. Bas kan nu putten uit een grotere selectie en haalde in de oefenwedstrijd tegen FC Weesp enkele nieuwe krachten bij zijn team. De vooruitzichten zijn goed. De stijgende lijn realiseren met energiek voetbal en dat ook nog eens met een jong team dat hoofdzakelijk afkomstig is uit de eigen gelederen. Maar de puntloze openingsfase van de competitie brengt SO Soest wel in de achtervolging. Door de versterkte degradatie zijn de blauwwitten pas veilig als minimaal de achtste positie wordt bereikt. Bas is zich bewust van de ‘bananenschil’ van deze competitie. ,,De achtervolging is onze rol op dit moment. Er zijn verschillende ploegen die om plek acht strijden. Het vertrouwen is er wel dat wij die achtste plek kunnen halen. Wij hebben het gevoel dat er iets in de club ontstaat qua beleving. De publieke belangstelling voor het eerste elftal stijgt, het leeft zoals dat hoort bij een club als SO Soest. Het cynisme van de achterban van de eerste maanden is omgeslagen. Ik hoor overal om mij heen mensen roepen dat SO Soest een leuk elftal heeft. Het is gaaf om mee te maken dat onze positieve spelopvatting overslaat op het publiek.”

Ook volgend seizoen is Bas actief bij SO Soest. Hij tekende tenslotte voor twee seizoenen. Met een schuin oog kijkt hij ook naar het 100-jarig jubileum in 2026. ,,Het is mijn ambitie om hier iets moois neer te zetten voor de toekomst. Een goed en herkenbaar elftal dat op termijn naar de eerste klasse kan promoveren. Het jubileum over drie jaar is een stip aan de horizon. Als trainer wil ik uiteindelijk resultaat en goed voetbal is de opmaat voor goede prestaties.”

Tekst en interview: Peter Beijer


Nieuwsoverzicht

Aankondigingen

Roda'23 - SO Soest Zondag 28 april 14:00 uur
Voetbalkamp Maandag 29 april tot en met donderdag 2 mei 
SO Soest - Bloemendaal Zondag 12 mei 14:00 uur
ZSGO/WMS - SO Soest Maandag 20 mei (Tweede Pinksterdag) 14:00 uur
SO Soest - Hooglanderveen (DAG VAN DE CLUB) Zondag 26 mei 14:00 uur
Niemand buitenspel Geldproblemen mogen nooit probleem zijn om niet te voetballen. Hulp nodig bij contributiebetalingsproblemen: Corien Verrips telefoon: 06-52071973 e-mail corienverrips@gmail.com

Hoofdsponsors

Subsponsors

Programma & Uitslagen

Ga naar het programma van onze teams en de uitslagen. Winst, verlies of gelijkspel?

Selecteer team

Sociale Media

Volg SO Soest op Facebook,
Twitter en YouTube.

Facebook Twitter YouTube YouTube

Onze vendeliers

Brouwer Wijnhandel [kopie]
Lex Verkley Banketbakkerij [kopie]
Wonnink [kopie]
FR Schilderwerken [kopie]
ING [kopie]
Brouwer [kopie]
Profile Smeeing [kopie]
MEAT (BMM) [kopie]
Lijf & Visie [kopie]
Overhees [kopie]
Jager Bokdam De Visser [kopie]
Scholten Jasmijn bloemen & planten [kopie]
Optimum [kopie]
Dam [kopie]
Mega Tegels [kopie]
Bikedeals [kopie]
Hengel [kopie]
Verdonk Trappen [kopie]
Eetvilla van den Brink [kopie]
Van Hengstum [kopie]
Dijkstra [kopie]
Reijerse [kopie]
Mekenkamp Bouwbedrijf [kopie]
Kantoor Expert [kopie]
Uitgeverij Peles [kopie]
Bank ten Cate & Cie [kopie]
Stalenhoef [kopie]
Korte Duinen Restaurant [kopie]
Yourlease [kopie]
Postcodestroom [kopie]
De Staelenhoef [kopie]
Votrans [kopie]
Zwart Mul [kopie]
Kostencheck [kopie]
De Jong [kopie]
BIN System [kopie]
Catering Centraal [kopie]
Reto internetburo [kopie]
Auto Smeeing [kopie]
JeeGee Vastgoed [kopie]
Soester Duinen Restaurant [kopie]
Bres [kopie]
Van Veen Bedrijfsdiensten [kopie]
Hoogt [kopie]
Krijkamp Den Oude [kopie]
Heineken [kopie]
MidCoat [kopie]
Staal en Kunst - TOP [kopie]
Beijer Gebr [kopie]
Boshuizen Hoveniers [kopie]
Hagen VakantieXperts [kopie]
KOK [kopie]
Birkt Benzinestation [kopie]
PA van den Dijssel [kopie] [kopie] [kopie]
WeFulfil [kopie]
Verrips Makelaardij [kopie]
Boedelz [kopie]
Actiforce [kopie]
Smorenburg [kopie]

Sportorganisatie Soest

Bosstraat 137
3766 AE Soest
035 - 601 75 29 of 035 - 601 01 10

Secretariaat
Postbus 334
3760 AH Soest
administratie@sosoest.nl
NL64 INGB 0006 5812 88