SO Soest
SO Soest
Het eerste elftal
Fraaie goal Tijmen

Fraaie goal Tijmen

JO14-3 Kampioen

JO14-3 Kampioen

O20 in actie

O20 in actie

Thijs Janmaat: ‘Iedereen bij jongste jeugd dezelfde kans'

Donderdag 26 januari 2023

Hoofd Opleiding wil breedtesport waarborgen

Clichématig zou je kunnen zeggen dat Thijs Janmaat (27) zijn bed bij SO Soest neer kan zetten. Een echt voetbaldier. Als hij niet geblesseerd is voetbalt hij in het eerste elftal, hij is jeugdtrainer en sinds twee jaar hoofd opleiding (HO) bij de club waar hij als 6-jarig jochie met voetballen begon. Een gesprek met Thijs gaat dan ook altijd over voetbal én over SO Soest.

Het zijn niet de gemakkelijkste maanden geweest voor de voetballiefhebber. In oktober vorig jaar raakte Thijs ernstig geblesseerd in de uitwedstrijd tegen SCPB’22. De knie/kruisbandblessure houdt hem nu al vier maanden aan de kant en inmiddels is de aanvoerder aan de kwetsuur geopereerd. ,,Nu revalideren en dan hoop ik in 2024 weer te voetballen. De nieuwjaarswedstrijd op 1 januari is mijn stip aan de horizon.”

Voetbalfamilie
Dat is voorlopig de voetbaltoekomst van Thijs Janmaat. We kijken ook terug, twintig jaar geleden begon het grote voetbalavontuur voor een van de telgen van de SO Soest-familie Janmaat. Vader Harry en ooms Paul en Wilfred haalden het eerste. Tante Jozefien voetbalde bij de dames. Broer Hein en neven Luc en Bart Hooft zijn teamgenoten in het eerste elftal. Andere familieleden voetballen of voetbalden bij de blauw-witten.

Thijs was vanaf kleins af aan altijd aan het voetballen. ,,De laaddeur van mijn vaders winkel was het voetbaldoel en ik voetbalde ook op het schoolplein van de Driesprong aan de Theresiastraat.”

Eerste training
,,Ik mocht niet eens aan een andere club denken toen ik op voetballen ging. Ik was 6 jaar en ging samen met Edwin Westerveld voor het eerst bij SO Soest trainen. Wiebe Vellema was mijn eerste trainer samen met Ad Aarts en Theo Wigtman. Arnoud Boer en Hans Renes zorgden ervoor dat ik in de F-3 kwam.”

FC Utrecht
Het talent van de jonge Janmaat bleef niet onopgemerkt in de regio. ,,Op mijn elfde ging ik bij FC Utrecht in de JO12 voetballen. Voor de training werd ik opgehaald met een busje en dan reed ik samen met Maarten Jan Belt en Marciano van Leijenhorst naar Utrecht. Ik kan me nog een aantal wedstrijden herinneren bij AZ en vooral bij Ajax waar wij op het hoofdveld van ‘De Toekomst’ speelden. Soufyan Amrabat is de enige speler van dat team die daadwerkelijk is doorgebroken. Het was heel wonderlijk om hem op het afgelopen WK te zien schitteren.”

Thijs brak niet door bij de FC. Sterker nog, na twee jaar kreeg hij van zijn vader te horen dat FC Utrecht niet verder met hem wilde. ,,Ik weet het nog precies, het was in het keukentje van de winkel. Wat was ik boos. Nu snap ik wel waarom het voor mij ten einde kwam. Ik was gewoon niet goed genoeg.”

Na het avontuur bij FC Utrecht ging Thijs terug naar SO Soest. ,,Een mooie tijd”, blikt Thijs terug. ,,Ik voetbalde in de C-1 en werd later kampioen met de B-1 in de hoofdklasse. Daar speelde ik samen met onder meer Dave Klarenbeek en Thom Kok.”

Oevers van het IJsselmeer
Opnieuw werden de prestaties van Thijs opgemerkt en nu hing IJsselmeervogels aan de telefoon. ,,Ik wilde zo hoog mogelijk voetballen. IJsselmeervogels speelde derde divisie. Dus de keuze was niet moeilijk. Een aantal mensen bij SO Soest wilde mij niet weg laten gaan, maar ze wilden mij ook niet doorschuiven naar een hoger team. Toen werd de keuze nog makkelijker. Bovendien gaven Antonio van den Hengel en Nico van Woerkom van de TC mij gelijk. ‘Ga daar maar leren en kom over twee jaar terug’, zeiden ze en dat is ook uitgekomen.”

Thijs beleefde mooie jaren aan de oevers van het IJsselmeer en speelde samen met onder meer Joël Drommel, de huidige PSV-keeper. ,,Maar na twee jaar keerde ik terug naar SO Soest en inmiddels is dit mijn achtste seizoen in het eerste elftal.”

Ambities
Bij SO Soest 1 kwam Thijs net na het kampioenschap in 2014 binnen. In de acht seizoenen maakte hij van alles mee. ,,René van der Kooij was de beste trainer die we hier hebben gehad. Hij maakte de spelers beter en wist precies hoe hij met de spelersgroep om moest gaan. Met Bas Dreef hebben wij nu een goede trainer die aansluit bij de ambities van de club.”

Die ambitie is om vanuit de eigen jeugd de selectie te bemannen en zo een herkenbaar elftal in het veld brengen. Thijs levert daar actief een aandeel in door zijn werk als HO.

Audits
,,Ik ben twee jaar HJO-onderbouw geweest en momenteel ben ik HJO van de Onder-8 tot en met de Onder-18. Ik werk samen met René Kaats en Timo van Rossenberg. Wij zijn nu druk bezig met de kwaliteit & performance van NMC Bright/KNVB waarin SO Soest gecertificeerd wordt als lokale jeugdopleiding. Hiervoor moeten we 61 punten scoren. De audits hiervoor hebben we inmiddels achter de rug. John Hoebe bewaakt het proces en is daar positief kritisch in.”

Gelijke kansen
,,De toekomst van SO Soest ziet er goed uit. Bij de Onder-8 bieden we alle zestig spelers gelijke kansen. Dat project is heel succesvol. We selecteren niet meer op kunde, je kan namelijk nu niet bepalen of iemand van 8/9 jaar ooit in de toekomst In het eerste komt te spelen. Samen met Antoinette van Eeten -zij levert fantastisch werk- hebben we de indeling bepaald. Zo krijgen alle zestig spelertjes dezelfde training en dezelfde trainingstijd. De trainers zijn jongens die zelf in de O18 of O16 spelen. Een ouder helpt daarbij. Zo krijgt iedereen dezelfde oefenstof, in dezelfde planning en dat realiseert dus ook gelijke kansen. De uitdaging is hoe we de bovenste zestien van die groep van zestig nog beter gaan maken. Daar heb ik wel ideeën over.”

Thijs ziet in de training voor allerjongsten een win-winsituatie voor de vereniging. ,,Met jonge trainers afkomstig uit de hoogste jeugdteams krijgen wij een breed kader. Die jongens zijn betrokken bij de club en krijgen meer inzicht in voetbal. We leiden niet alleen spelers op, we leiden ook trainers op.”

Gouden greep
,,Het is een gouden greep geweest dat we met de O23 zijn gestart. We moeten wel alert zijn dat SO Soest ook spelers van buiten de selectie vasthoudt. Onze vereniging moet een breedtesportvereniging blijven en dat kan op zaterdag en op zondag. Het zou toch mooi zijn als SO Soest 7 op zaterdagmiddag het veld inkomt.”

Elan
Terug naar het selectievoetbal. Thijs is resoluut: ,,De grote jeugdtalenten moeten op termijn in het eerste elftal voetballen. Maar als wij die spelers willen behouden moeten we keuzes maken in beleid en uitvoering daarvan. Ik maak mij daar geen zorgen over. Je merkt dat de sfeer en het elan in de vereniging terugkomen. Er staan hoofdzakelijk spelers uit eigen gelederen in het eerste elftal. Op de donderdagavond is het weer lekker druk In de kantine. Dat het leeft merk ik ook aan de verzorgingsruimte beneden. Daar is Charles Roest de gastheer. Er staat een tv’tje waarop voetbal te zien is er wordt over het spel gepraat. Zo hoort het bij SO Soest, praten over voetbal!”

Interview, tekst en beeld: Peter Beijer

Bij de foto's: 
Thijs heeft zojuist gescoord tegen Roda'23 bij de aanvang van het lopende seizoen (foto; Ronald Kersten)

Thijs op de schouders bij de Nieuwjaarswedstrijd 2018. 'Een stip aan de horizon'. 


Nieuwsoverzicht

Aankondigingen

Bloemendaal - SO Soest Zondag 10 december 14:00 uur
SO Soest O20 - Woudenberg O20 Dinsdag 12 december 20:30 uur
DSOV - SO Soest Woensdag 13 december 20:30 uur  
Soester Elftal - Baarns Elftal (vv Hees) Zaterdag 23 december 13:00 uur Vrouwen 15:00 uur Mannen

Hoofdsponsors

Subsponsors

Programma & Uitslagen

Ga naar het programma van onze teams en de uitslagen. Winst, verlies of gelijkspel?

Selecteer team

Sociale Media

Volg SO Soest op Facebook,
Twitter en YouTube.

Facebook Twitter YouTube YouTube

Onze vendeliers

Votrans [kopie]
Krijkamp Den Oude [kopie]
Yourlease [kopie]
Zwart Mul [kopie]
KOK [kopie]
Staal en Kunst - TOP [kopie]
Hengel [kopie]
Boshuizen Hoveniers [kopie]
Jager Bokdam De Visser [kopie]
Bres [kopie]
Mekenkamp Bouwbedrijf [kopie]
Kostencheck [kopie]
Hoogt [kopie]
De Staelenhoef [kopie]
Beijer Gebr [kopie]
Soester Duinen Restaurant [kopie]
Verrips Makelaardij [kopie]
Boedelz [kopie]
De Jong [kopie]
Birkt Benzinestation [kopie]
MEAT (BMM) [kopie]
Overhees [kopie]
WeFulfil [kopie]
Scholten Jasmijn bloemen & planten [kopie]
PA van den Dijssel [kopie] [kopie] [kopie]
Eetvilla van den Brink [kopie]
Uitgeverij Peles [kopie]
FR Schilderwerken [kopie]
Actiforce [kopie]
Reto internetburo [kopie]
JeeGee Vastgoed [kopie]
Verdonk Trappen [kopie]
ING [kopie]
Hagen VakantieXperts [kopie]
Catering Centraal [kopie]
Dijkstra [kopie]
Van Veen Bedrijfsdiensten [kopie]
Smorenburg [kopie]
Van Hengstum [kopie]
Lex Verkley Banketbakkerij [kopie]
Bikedeals [kopie]
Bank ten Cate & Cie [kopie]
Kantoor Expert [kopie]
Auto Smeeing [kopie]
Reijerse [kopie]
Lijf & Visie [kopie]
Brouwer [kopie]
Korte Duinen Restaurant [kopie]
Dam [kopie]
Stalenhoef [kopie]
Brouwer Wijnhandel [kopie]
Heineken [kopie]
Postcodestroom [kopie]
Mega Tegels [kopie]
Wonnink [kopie]
Profile Smeeing [kopie]
BIN System [kopie]
Optimum [kopie]
MidCoat [kopie]

Sportorganisatie Soest

Bosstraat 137
3766 AE Soest
035 - 601 75 29 of 035 - 601 01 10

Secretariaat
Postbus 334
3760 AH Soest
administratie@so-soest.nl
NL64 INGB 0006 5812 88