SO Soest
SO Soest
Het eerste elftal
Wees bewust langs de lijn

Wees bewust langs de lijn

Sponsoring voor JO14-1

Sponsoring voor JO14-1

Prima wedstrijd tegen De Meer

Prima wedstrijd tegen De Meer

Niemand buitenspel - Geldproblemen mogen nooit probleem zijn om niet te voetballen. Hulp nodig bij contributiebetalingsproblemen: Corien Verrips telefoon: 06-52071973 e-mail corienverrips@gmail.com

Bres Advocaten ook thuis in de nieuwe Omgevingswet

Donderdag 13 juli 2023

Op 1 januari 2024 treedt eindelijk de nieuwe Omgevingswet in werking. Deze wet zal zowel voor ondernemers als particulieren gelden. Onze verslaggever is bij advocaat Gabriëlle Steenbakkers van Bres Advocaten op bezoek gegaan om te vragen wat de Omgevingswet inhoudt. Gabriëlle is gespecialiseerd in het omgevingsrecht. Onlangs vierde zij haar 12,5 jaar jubileum als advocaat.

Wijzigingen
“26 bestaande wetten voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water komen straks samen in één nieuwe Omgevingswet. Deze wet moet het makkelijker maken om een ruimtelijk project in een keer aan alle regels te toetsen” begint Gabriëlle. De Omgevingswet verandert op verschillende punten ten opzichte van de huidige regelgeving. Zo zullen gemeenten in hun omgevingsplannen niet alles meer tot in detail vastleggen, zoals zij dat eerder wel deden in bestemmingsplannen. Hierdoor hebben particulieren en ondernemers meer ruimte om hun plannen uit te werken. De gemeente moet uiterlijk op 31 december 2031 het omgevingsplan klaar hebben. Ook moeten initiatiefnemers onder de nieuwe wet bij het aanvragen van een omgevingsvergunning aangeven of zij de buurtbewoners bij de plannen hebben betrokken, de zogenoemde participatie, en wat daar de resultaten van zijn.

Kappen van een boom
Onze verslaggever vraagt hoe het straks geregeld is als iemand een boom in zijn voortuin wil kappen. Gabriëlle geeft aan: “Regels over het kappen van bomen moeten uiterlijk in 2031 in het nieuwe omgevingsplan van de gemeente worden opgenomen. In het omgevingsplan kan hiervoor een omgevingsvergunningsplicht worden opgenomen of een meldingsplicht. Deze meldingsplicht houdt in dat je alleen vooraf een melding bij de gemeente moet doen dat je een bepaalde boom wilt kappen. Zolang de kapregels niet in het omgevingsplan zijn opgenomen, blijft de bomenverordening of de APV van kracht.”.

Vergunningvrij bouwen
“Vergunningvrij bouwen is straks onder de nieuwe Omgevingswet nog zeker mogelijk” antwoordt Gabriëlle op de vraag van onze verslaggever daarover. “Wel moeten er een aantal stappen doorlopen worden wil je met zekerheid kunnen zeggen dat er vergunningvrij gebouwd mag worden onder de nieuwe wet. Kom je er niet uit, win dan tijdig advies. Je wil voorkomen dat de gemeente achteraf handhavend gaat optreden” aldus de advocaat.

Bedrijven
Onze verslaggever is ook benieuwd wat de Omgevingswet betekent voor bedrijven. “Wanneer de Omgevingswet in werking treedt, hoeven bedrijven die zelf niets veranderen, niets te doen. Bedrijven hoeven voor een inrichting niet opnieuw een melding te doen en omgevingsvergunningen voor een inrichting blijven automatisch gelden” vertelt Gabriëlle. Een bedrijf dat wel iets wil veranderen aan de eigen bedrijfsvoering, moet vanaf 1 januari 2024 in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) nagaan of het een omgevingsvergunning nodig heeft voor een milieubelastende activiteit. Ook moet het bedrijf nagaan of er milieuregels gelden op grond van het Bal of het omgevingsplan. Dat kan via het nieuwe Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

Rechtspraak
Tot slot verwacht Gabriëlle dat de nieuwe wetgeving ook onzekerheden met zich meebrengt. “Er zijn bijvoorbeeld open normen in de nieuwe wet opgenomen. Het zal dan aan de rechter zijn om hier meer duidelijkheid over te gaan geven middels rechtspraak. Wat dat betreft is er nog genoeg werk voor me” sluit Gabriëlle glimlachend ons gesprek af.

Bres Advocaten, Burgemeester Grothestraat 74, Soest, tel.: 035 601 59 07 www.bresadvocaten.nl

Nieuwsoverzicht

Aankondigingen

SO Soest - Abcoude Zondag 10 maart 14:00 uur
DCG - SO Soest Zondag 17 maart 14:00 uur
SO Soest - Sporting Martinus Zondag 24 maart 14:00 uur
SO Soest - SDZ Zondag 7 april 14:00 uur
Niemand buitenspel Geldproblemen mogen nooit probleem zijn om niet te voetballen. Hulp nodig bij contributiebetalingsproblemen: Corien Verrips telefoon: 06-52071973 e-mail corienverrips@gmail.com

Hoofdsponsors

Subsponsors

Programma & Uitslagen

Ga naar het programma van onze teams en de uitslagen. Winst, verlies of gelijkspel?

Selecteer team

Sociale Media

Volg SO Soest op Facebook,
Twitter en YouTube.

Facebook Twitter YouTube YouTube

Onze vendeliers

Brouwer [kopie]
Reijerse [kopie]
Smorenburg [kopie]
Korte Duinen Restaurant [kopie]
Boshuizen Hoveniers [kopie]
Scholten Jasmijn bloemen & planten [kopie]
BIN System [kopie]
Bank ten Cate & Cie [kopie]
Overhees [kopie]
ING [kopie]
MEAT (BMM) [kopie]
Kantoor Expert [kopie]
Eetvilla van den Brink [kopie]
De Jong [kopie]
WeFulfil [kopie]
Hengel [kopie]
Hagen VakantieXperts [kopie]
PA van den Dijssel [kopie] [kopie] [kopie]
Soester Duinen Restaurant [kopie]
Mekenkamp Bouwbedrijf [kopie]
Optimum [kopie]
Zwart Mul [kopie]
Lex Verkley Banketbakkerij [kopie]
Staal en Kunst - TOP [kopie]
Uitgeverij Peles [kopie]
Mega Tegels [kopie]
Dijkstra [kopie]
De Staelenhoef [kopie]
Actiforce [kopie]
Verrips Makelaardij [kopie]
Beijer Gebr [kopie]
Bres [kopie]
Boedelz [kopie]
MidCoat [kopie]
Birkt Benzinestation [kopie]
Auto Smeeing [kopie]
Kostencheck [kopie]
Heineken [kopie]
Reto internetburo [kopie]
Votrans [kopie]
Brouwer Wijnhandel [kopie]
Hoogt [kopie]
Lijf & Visie [kopie]
Postcodestroom [kopie]
FR Schilderwerken [kopie]
Van Hengstum [kopie]
Verdonk Trappen [kopie]
Bikedeals [kopie]
KOK [kopie]
Yourlease [kopie]
Dam [kopie]
Krijkamp Den Oude [kopie]
JeeGee Vastgoed [kopie]
Wonnink [kopie]
Catering Centraal [kopie]
Profile Smeeing [kopie]
Van Veen Bedrijfsdiensten [kopie]
Jager Bokdam De Visser [kopie]
Stalenhoef [kopie]

Sportorganisatie Soest

Bosstraat 137
3766 AE Soest
035 - 601 75 29 of 035 - 601 01 10

Secretariaat
Postbus 334
3760 AH Soest
administratie@sosoest.nl
NL64 INGB 0006 5812 88