Geslaagd 38ste voetbalkamp

SO Soest onder de maat tegen Roda'23

Opnieuw 2-2 bij derby tegen Hees

Zaterdag 19 augustus 2023

SO Soest en Hees blijven in evenwicht. De dorspderby die eind vorig jaar zijn entree kende werd zaterdag op een goed gevuld sportpark van de vv Hees opnieuw gespeeld. Ook bij deze aflevering eindigde de wedstrijd onbeslist en ook met dezelfde uitslag: 2-2. Een stand waar Soest, gezien de kansenverhouding, het meest tevreden mee mocht zijn.

Voor beide coaches was de derby het momentum om de sterkte van hun ploeg onder druk te testen. Want deze wedstrijd is meer dan een andere oefenwedstrijd tegen een willekeurige tegenstander. SO Soest en Hees kennen elkaar door en door. Coach Bas Dreef van SO Soest voetbalde met diverse jongens van Hees en de onderlinge rivaliteit staat eigenlijk geen nederlaag toe.

Intensiteit
Het treffen bracht veel Soesters op de been die schouder aan schouder op het gezellige complex van Hees vooral konden genieten van de intensiteit van de wedstrijd. Duels waren 'mannelijk' en het tempo lag, vooral in de beginfase, erg hoog.

Soest begon sterk en Tijmen Brons had na drie minuten de openingstreffer op zijn schoen, de spits van Soest zocht het doel echter te hoog. Ook Luc Hooft was dichtbij een treffer maar hij vond de doelman van Hees op zijn weg.

Veldoverwicht
Na de goede openingsfase van Soest kwam de thuisploeg beter in zijn spel en onder aanvoering van de uitblinkende voormalige Soesters Rayendall Bitorina en Maarten Jan Belt kreeg Hees het veldoverwicht. Dat resulteerde in een aantal kansen, maar telkens vonden de voorwaartsen van Hees keeper Justin Bohus op hun weg. Ali Coban zag wel een gaatje en met een fraaie vrije trap leek hij de keeper van Soest te passeren, maar de paal redde de blauw-witten.

De kansenregen voor Hees werd besloten door Miquel van Ginkel. De snelle buitenspeler mikte echter op de benen van Justin.

Deed Soest wat terug? Jazeker. Vooral in de counter was Soest gevaarlijk met de snelle Bryan Saas die zijn tegenstander een aantal keer te snel af was. Ook Tijmen Brons zag de opening maar hij vond de Hees-goalie op zijn weg.

De rust leek met een brilstand gehaald te worden, maar de slimme Miquel van Ginkel profiteerde van een slordigheid in de Soester achterhoede en schoot de 1-0 binnen.

In de tweede helft kwamen de behendige Nanna Calf en verdediger Rik Hooft de gelederen versterken. Gijs Kuijer en Thijn Horvers bleven achter in de kleedkamer.

Na vijf minuten mocht er al gejuicht worden door het blauwe deel van de aanwezige supporters. Een vrije trap, terecht toegekend nadat de doorgebroken Bryan was gevloerd, werd in de muur op de handen van een Hees-verdediger geschoten. De toegekende pingel werd door Luc Hooft verzilverd. Met de doelpuntenmaker noemen we ook de aanvoerder van deze middag. Hij verving in deze rol zijn geblesseerde broer Bart die afgelopen dinsdag het treffen tegen Woudenberg niet ongeschonden was doorgekomen.

Het naar hartelust combinerende Hees bleef aanvallen en kwam na tien minuten opnieuw op voorsprong. Leroy Voskuilen verschalkte met een bekeken lob Justin Bohus.

Onzorgvuldig
De thuisploeg had de beste papieren voor de overwinning en leek de wedstrijd voortijdig te beslissen. Maar de voorwaartsen van Hees waren onzorgvuldig met de kansen en zo kreeg Soest de mogelijkheid om de rug te rechten.

Invaller Rik Hooft werd de gevierde man. Bij een corner torende de linkspoot boven alles en iedereen uit en deed de 18-jarige wat zijn oudste broer eerder in de wedstrijd deed, namelijk scoren. Een fraaie goal voor de jongste Hooft die afgelopen seizoen nog in de O18-1 speelde.

Met het gelijkspel kon iedereen na afloop leven. De bierpomp ging als vanouds weer open aan de Oude Utrechtseweg en iedereen was het erover eens dat er een nuttige en vooral leuke oefenwedstrijd was gespeeld.

'Leuk voor het publiek'
Trainer Bas Dreef was gematigd tevreden en was ook kritisch op zijn ploeg: ,,Op basis van de eerste twintig minuten met grote kansen voor ons hadden we het goed op orde. In die fase hadden we moeten doordrukken. Dat lieten we na en we verloren de grip op het middenveld. Uiteindelijk werd het een vrij open wedstrijd met veel kansen over en weer. Leuk voor het publiek, maar ik vond dat we met name in balbezit niet het niveau haalden van dinsdag toen we tegen Woudenberg speelden. Daardoor kregen we te veel omschakelmomenten en sloeg de vermoeidheid sneller toe. Het lukte in de slotfase de 2-2 te forceren, meer zat er niet in. Wat mij betreft een nuttige oefenwedstrijd en het was leuk om mijn oude ploegmaten weer te zien."

VVZA thuis
Aanstaande donderdag komt SO Soest opnieuw in actie, dit keer op de eigen Bosstraat waar de ploeg van trainer Bas Dreef gastheer is van VVZA. Vorig seizoen waren de Amersfoorters nog competitiegenoot van Soest, maar na de degradatie en de verhuizing naar de zaterdag komt VVZA dit seizoen uit in de competitie bij Hees. Aftrap is om 20:30 uur.

Opstelling SO Soest: Justin Bohus; Nico Safarov (70. Olav Kuus), Gijs Kuijer (46. Rik Hooft), Michael Pashley, Bas Epskamp (83. Niels Kuus); Luc Hooft, Kevin Dumas (61. Dani Bos), Illias Bezzahi (61. Romano d'Aquino); Tijmen Brons, Bryan Saas

45 + 1 Miquel van Ginkel 1-0
53. Luc Hooft 1-1
60. Leroy Voskuilen 2-1
85. Rik Hooft 2-2