SO Soest
SO Soest
JO11-6 Team van de Week

JO11-6 Team van de Week

Wat een week!

Wat een week!

Geslaagd 38ste voetbalkamp

Geslaagd 38ste voetbalkamp 

SO Soest onder de maat tegen Roda'23

SO Soest onder de maat tegen Roda'23

Bas Dreef: 'Koerswijziging wordt door achterban opgepikt'

Vrijdag 22 september 2023

Bas Dreef staat aan de vooravond van zijn tweede seizoen als hoofdtrainer bij SO Soest. Met een jong en onervaren team speelde de trainer zich op de laatste dag veilig. Opnieuw een jaar in de tweede klasse, voor de laatste keer op zondag. We spraken met hem over het afgelopen seizoen, de voorbereiding en de verwachtingen voor de nieuwe jaargang. 

,,Het was een bijzonder seizoen”, vertelt de trainer. ,,We wisten vooraf waar we aan begonnen. Met een team de competitie ingaan dat voor meer dan de helft bestaat uit spelers die rechtstreeks uit de O23 kwamen en als je naar de leeftijd kijkt; nog in die O23 mochten uitkomen. We zagen dat de ontwikkeling van het team elke wedstrijd toenam, maar tegen ploegen met gochme en ervaring legden we het af.”

Perfect slot bizar seizoen
Met plezier kijkt Bas terug op de laatste speeldag, maandag 29 mei (Tweede Pinksterdag) in Utrecht tegen Sporting ’70. ,,Het was het perfecte slot van een bizar seizoen. Dat we die kans kregen én pakten op de laatste speeldag was geweldig. Alles kwam eruit en alles klopte. We wonnen met dikke cijfers (1-5) en we speelden zoals we dat ook wilden; domineren met veel positiewisselingen. Het mooiste was dat niet alleen alles eruit kwam, maar dat de koerswijziging die wij met de club zijn ingegaan -het opstellen van zelf opgeleide jongens- door de achterban werd en wordt opgepikt. Bussen vol met supporters zijn die dag naar Utrecht gegaan. De beleving was intens, alsof het een kampioenswedstrijd was. De helft van de spelers is jeugdtrainer en na elke goal gingen die spelers met hun eigen team langs de lijn het feestje vieren. Ik ben juist teruggekomen bij SO Soest om dit soort wedstrijden mee te maken, maar natuurlijk het liefst wedstrijden om titels in plaats van lijfsbehoud.”

Dat het team, ondanks de aanvankelijk magere resultaten, een homogene groep bleef noemt de trainer een belangrijk winstpunt van de afgelopen jaargang. ,,Dat komt door de heldere koers die we hebben uitgezet en de afspraken die we met elkaar hebben gemaakt.”

Avontuur in Spakenburg
Voor Bas zelf was het seizoen vooral hectisch en druk. ,,Het takenlijstje was lang. Met SO Soest in de tweede klasse blijven en ondertussen was ik ook bezig met werk en gezin. Daarnaast volgde ik de cursus UEFA-A waarvoor ik stage liep bij Spakenburg. Wat een avontuur was dat! We beleefden een uniek bekeravontuur met wedstrijden tegen FC Groningen, FC Utrecht en PSV. Het was voor mij heel leuk om tijdelijk terug te komen bij de club waar ik zelf heb gevoetbald en om te constateren wat een professionaliseringsslag ze daar hebben gemaakt.”

,,Ik merkte aan mijzelf dat ik het wel heel leuk vond om opnieuw kennis te maken met de prestatiedrang die hoort bij het profvoetbal. Dat heeft mij wel getriggerd geef ik toe. Ik heb er veel van opgestoken en ben heel blij dat ik dat Spakenburgs avontuur ben aangegaan. Mijn  doel was echter om mijn UEFA-A te halen en om mij te ontwikkelen als trainer. Met UEFA-A mag ik nu hoofdtrainer zijn van een divisieclub en assistent bij een BVO. De ambitie om verder te groeien in het trainersvak is er, maar ik moet ook denken aan mijn gezin en werk. Ik leg al mijn energie in SO Soest."

Zoals vaker gemeld, Bas is een kind van de club. Voetbalde zelf tot zijn 12de aan de Bosstraat-Oost tot hij werd opgepikt door Ajax. Na een tocht langs diverse velden van profclubs en topamateurs sloot Bas in 2014 zijn loopbaan als speler af bij SO Soest. Met een geplaatst schot schoot hij zijn club hoogstpersoonlijk naar de eerste klasse. Zijn vader Hans is erelid en een van de kartrekkers van het klussenteam en de kinderen Luca, Matteo en David voetballen wekelijks in het blauw en wit. Dus het is een understatement om te zeggen dat SO Soest echt dé club van Bas is. 

Analyse
Het nieuwe seizoen gaat beginnen en hoe liggen de kansen voor SO Soest? ,,We hebben een analyse gemaakt van het afgelopen seizoen. Waar hebben we de punten laten liggen? We kwamen tot de conclusie dat we een enorm aantal punten hebben gemorst op het moment dat we die wedstrijd wel in een resultaat hadden kunnen omzetten. Daarnaast hebben we weinig punten ‘gestolen’. Het afgelopen seizoen hadden we rond plek 5 kunnen eindigen. Laat dat nu onze doelstelling zijn.”

Het laatste rondje in de zondagafdeling brengt SO Soest naar allerlei windstreken. ,,Het is een pittige indeling, met veel degradanten uit de eerste klasse. De ploegen uit de Amsterdamse regio hebben zich flink versterkt. Het wordt weer een uitdaging, we moeten minimaal negende worden voor handhaving, maar ons doel ligt hoger. We gaan graag de uitdaging aan en willen ons meten met het linkerrijtje. Volgend seizoen gaan we op zaterdag spelen. Dat betekent meer wedstrijden in de regio. We merkten aan de bekerwedstrijden dat de zaterdag leeft. Het is een goede zet van de club om die switch te maken. De selectiespelers waren unaniem voor de zaterdag. De toekomst heeft hier zijn stem laten horen.”

Puzzel
Een streep door de rekening is de blessure die Bart Hooft in de voorbereiding opliep. Bij de eerste oefenwedstrijd tegen Woudenberg ging het mis voor de 20-jarige aanvoerder, vorig seizoen een van de uitblinkers. ,,Het wegvallen van Bart, hij ligt er voor een jaar uit, is een aderlating voor ons elftal en vooral voor hem zeer vervelend. Andere jongens moeten nu opstaan om hem te vervangen.”

De voorbereiding was wisselvallig vertelt Bas. ,,We zijn met een hoger instapniveau gestart, de maand juni hebben we doorgetraind. Vanaf de eerste training zijn we gericht gaan werken. De resultaten liepen uiteen. Tegen Woudenberg was het goed. De derby bij Hees was speciaal. We waren daar in de beginfase de bovenliggende partij totdat de wedstrijd kantelde en we uiteindelijk blij mochten zijn met een gelijkspel. Tegen Veensche Boys gingen we er dik af. Voor mij een les; nooit meer oefenen direct na de gildefeesten. Dan kunnen we beter extra trainen. De oefenpot tegen Nieuwland was ook heel matig.”

Beker
SO Soest heeft het eerste succes al binnen; het bereiken van de tweede bekerronde. ,,Tegen Achterberg en Houten kwamen we terug van een achterstand en hebben we beide wedstrijden met 3-2 gewonnen. Eersteklasser SVL was een maatje te groot. Ondanks het succes mogen we de ogen niet sluiten. We hebben niet gedomineerd in die bekerwedstrijden, maar gelukkig zijn we eindelijk weer eens door naar de volgende ronde.” NB: SO Soest speelt die tweede ronde op zaterdag 21 oktober bij Elinkwijk. 

Zin in!
Zondag start de competitie met direct een kraker; thuis tegen SDO. ,,Een mooi affiche tegen een ploeg die kort geleden nog in de vierde divisie speelde. Ik heb er zin in. Met een volledige Soester staf, zowel bij het eerste als bij de O23, maar ook in de medische staf en de TC, gaan we de uitdaging aan. Ik heb er zin in.”

Interview en tekst: Peter Beijer

Nieuwsoverzicht

Aankondigingen

SO Soest - Bloemendaal Zondag 12 mei 14:00 uur
ZSGO/WMS - SO Soest Maandag 20 mei (Tweede Pinksterdag) 14:00 uur
SO Soest - Hooglanderveen (DAG VAN DE CLUB) Zondag 26 mei 14:00 uur
Breedte Jeugdtoernooi Zaterdag 1 juni
Veleka Logistics International Talent Tournament Weekend 8 en 9 juni
Bram Bartels Toernooi Zaterdag 15 juni
Feestje Klup van 100 Zondag 30 juni
Niemand buitenspel Geldproblemen mogen nooit probleem zijn om niet te voetballen. Hulp nodig bij contributiebetalingsproblemen: Corien Verrips telefoon: 06-52071973 e-mail corienverrips@gmail.com

Hoofdsponsors

Subsponsors

Programma & Uitslagen

Ga naar het programma van onze teams en de uitslagen. Winst, verlies of gelijkspel?

Selecteer team

Sociale Media

Volg SO Soest op Facebook,
Twitter en YouTube.

Facebook Twitter YouTube YouTube

Onze vendeliers

Scholten Jasmijn bloemen & planten [kopie]
Stalenhoef [kopie]
Actiforce [kopie]
Mekenkamp Bouwbedrijf [kopie]
Reijerse [kopie]
Uitgeverij Peles [kopie]
De Staelenhoef [kopie]
Brouwer [kopie]
Yourlease [kopie]
Brouwer Wijnhandel [kopie]
Krijkamp Den Oude [kopie]
WeFulfil [kopie]
Auto Smeeing [kopie]
Dijkstra [kopie]
Van Veen Bedrijfsdiensten [kopie]
Kantoor Expert [kopie]
Hagen VakantieXperts [kopie]
Mega Tegels [kopie]
Heineken [kopie]
Korte Duinen Restaurant [kopie]
Eetvilla van den Brink [kopie]
Birkt Benzinestation [kopie]
Postcodestroom [kopie]
Zwart Mul [kopie]
Bres [kopie]
Votrans [kopie]
Beijer Gebr [kopie]
ING [kopie]
Bikedeals [kopie]
PA van den Dijssel [kopie] [kopie] [kopie]
FR Schilderwerken [kopie]
Staal en Kunst - TOP [kopie]
Catering Centraal [kopie]
Lijf & Visie [kopie]
Verdonk Trappen [kopie]
KOK [kopie]
Van Hengstum [kopie]
Bank ten Cate & Cie [kopie]
Hoogt [kopie]
Kostencheck [kopie]
Soester Duinen Restaurant [kopie]
Overhees [kopie]
Dam [kopie]
Smorenburg [kopie]
Profile Smeeing [kopie]
De Jong [kopie]
MidCoat [kopie]
Verrips Makelaardij [kopie]
Lex Verkley Banketbakkerij [kopie]
Jager Bokdam De Visser [kopie]
Wonnink [kopie]
BIN System [kopie]
MEAT (BMM) [kopie]
Hengel [kopie]
JeeGee Vastgoed [kopie]
Optimum [kopie]
Boshuizen Hoveniers [kopie]
Boedelz [kopie]
Reto internetburo [kopie]

Sportorganisatie Soest

Bosstraat 137
3766 AE Soest
035 - 601 75 29 of 035 - 601 01 10

Secretariaat
Postbus 334
3760 AH Soest
administratie@sosoest.nl
NL64 INGB 0006 5812 88