SO Soest
SO Soest
Nieuw trainingsschema

Nieuw trainingsschema per 12 oktober

Trainingsschema

 

Presteren met plezier

Presteren met plezier

Ook bij de recreanten op zaterdagmiddag

 

 

Winst bij DCG

Winst bij DCG

Lees meer

 

 

 

Hoofdtrainer SO Soest leerde veel van Willem van Hanegem

Donderdag 14 september 2017

Gerrit Plomp: “Met plezier pak je punten en met punten komt er plezier.”

SOEST - Hoewel Gerrit Plomp jarenlang profvoetballer is geweest weet hij precies hoe amateurs het voetbal beleven. “Vanaf mijn vijfde ging ik al aan de hand van mijn vader mee naar EDO in Utrecht. Ik hielp hem met de standenborden en doelgebieden prikken. Daarna thuis een broodje en koffie en snel weer terug naar de club. Mijn moeder stond achter de bar. Ik voetbalde de hele dag. Eerst bij mijn eigen team en dan ’s middags invallen bij een ander team. Soms voetbalde ik drie wedstrijden op een zaterdag.”

De supporter van SO Soest hoeft niet bang te zijn dat de nieuwe trainer van SO Soest volgens de keiharde wetten van het profvoetbal leeft. De charme van het amateurvoetbal is hem met de paplepel ingegoten. De jaren als prof bij onder meer FC Utrecht, VFL Bochum, Feyenoord en Fortuna Sittard hebben hem wel gevormd. Als voetballer en als trainer. “Ik heb onder Leo Beenhakker getraind bij Jong Oranje. Dat was een goede trainer. Het meeste heb ik geleerd van Willem van Hanegem bij FC Utrecht. Niet eens qua oefenstof hoor. Willem was een schaakgrootmeester in het voetbal. Hij kon twee, drie zetten vooruit denken. Ik heb geleerd dat je als voetballer invloed kunt uitoefenen op je tegenstander. Probeer te anticiperen op de gedachten van de tegenspeler. Dat wil ik er ook inbrengen bij de spelers van SO Soest.”

Werkvoetbal

Met een limonadeglas en een blikje sinas legt Gerrit Plomp uit hoe spelers per linie eenvoudig een mannetje meer kunnen creëren.  “Tegen VVZ lukte dat al aardig. Rayendall kwam vrij, Maarten Jan kwam veel aan de bal. Zo wil ik het zien. Kom ook niet bij mij aan dat VVZ slecht was. Wij lieten VVZ slecht spelen.”

Gerrit Plomp is begin augustus begonnen met een spelersgroep die de wonden likte van de degradatie naar de tweede klasse. De trainer wil vooral het plezier terug zien. “We kunnen wel roepen dat we kampioen willen worden, maar het is gewoon moeilijk om direct weer te promoveren. In de tweede klasse wordt veel werkvoetbal gespeeld. Ploegen die voor het potje hangen. Ik vind het vooral belangrijk om weer plezier terug te brengen. Dat wil ik realiseren door op de training veel met de bal bezig te zijn. Leuke dingen doen. De lach moet terug en dat lukt tot nu toe prima. Bij plezier komen punten en als er punten zijn komt het plezier ook terug. De eerste drempel is genomen. We hebben tegen VVZ eindelijk weer een thuiswedstrijd gewonnen.”

Evenwichtig

Wie de training bekijkt ziet dat Plomp intensief met de spelers bezig is. Soms met de groep en af en toe coacht hij een speler individueel. We zien hem met Stan Klarenbeek meelopen wanneer hij de jonge speler instrueert om zich aan te bieden. “Dat is inderdaad mijn manier van coachen en trainen. Ik doe dat op het moment zelf. Dan is het lekker vers. Na afloop zijn bepaalde momenten weer weggezakt. We hebben een goede groep. Jongens die aan elkaar gewaagd zijn. Maar goede spelers die uit het tweede of de A-1 komen moeten zich ook realiseren dat de druk en de beleving in een eerste elftal heel anders is. Ik heb zojuist de namen van de eerste 22 spelers plus de drie keepers bekend gemaakt. We hebben keuze genoeg, maar ik moest wel een evenwichtige verdeling maken. We hebben vier of vijf spelers die linksback kunnen spelen, maar in een groep heb ik er maar twee nodig.”

Spelvreugde creëren, maar ook werken aan het conditionele vermogen zodat wedstrijden over de streep getrokken kunnen worden. Gerrit Plomp is er samen met zijn assistent Ramon Bongers druk mee bezig. “Vanavond lekker conditioneel getraind. Spelers gaven lachend aan dat ze ook nog naar huis moesten rijden. Voor mij een teken dat ze er plezier in hebben gehad. Mijn stelling is dat hoe beter je conditie is hoe langer je het kan volhouden. Daar kan je wedstrijden mee winnen.”

Tekst: Peter Beijer

Foto's: Jan Frommink, Peter Beijer en Gooi & Eemlander


Nieuwsoverzicht

Aankondigingen

BBQuiz 24 november
SO Soest - PVC 26 november  
MO19-1 speelt oefenwedstrijd tegen Oranje LD-meidenteam 29 november 19:30  
ING Open Senior Mixed 45 plus 1 december
Abcoude - SO Soest 3 december   
Klaverjasmarathon 5 en 6 januari 2018

Hoofdsponsors

Subsponsors

Programma & Uitslagen

Ga naar het programma van onze teams en de uitslagen. Winst, verlies of gelijkspel?

Selecteer team

Sociale Media

Volg SO Soest op Facebook,
Twitter en YouTube.

Facebook Twitter YouTube

Onze vendeliers

Voortjes
Heineken
De Staelenhoef
Kostencheck
MidCoat
Reijerse
Bank ten Cate & Cie
Stalenhoef
Hufman Autorijschool
Columbus
Overhees
Brouwer Wijnhandel
Soester Duinen Restaurant
Profile Smeeing
Hengel
Verdonk Trappen
Mega Tegels
Kantoor Expert
Catering Centraal
Optimum
Actiforce
Postcodestroom
WeFulfil
Van Doorn
Krijkamp Den Oude
Korte Duinen Restaurant
Bres
Bloemendael
Studio Jill
Hoogt
KOK
Jager Bokdam De Visser
Soester Papier Discounter
Brouwer
De Jong
Smurfit Kappa
Smorenburg
Zwart Mul
It's Value
Dijkstra

Sportorganisatie Soest

Bosstraat 137
3766 AE Soest
035 - 601 75 29 of 035 - 601 01 10

Secretariaat
Postbus 334
3760 AH Soest
administratie@so-soest.nl
NL64 INGB 0006 5812 88