Geslaagd 38ste voetbalkamp

SO Soest onder de maat tegen Roda'23

SO Soest wint rollercoaster in Bussum

Zondag 04 februari 2024

Wat een wedstrijd en wat een overwinning! Trainer Bas Dreef sprak na afloop over een rollercoaster en daar was geen woord aan gelogen. Een duel met heel veel plotwendingen, een onderbreking, veel emotie en met SO Soest als gelukkige en misschien ook wel de terechte winnaar.

In het programmaboekje dat de thuisclub uitreikte aan de tweehonderd toeschouwers stond een leuke voorbeschouwing van het duel. SDO-clubverslaggever Jeroen van der Laan heeft prettige herinneringen aan SO Soest. De SDO'er memmoreert de nacompetitiewedstrijden in het seizoen 2012/2013 waarin zijn club dankzij twee overwinningen op Soest promotie bewerkstelligde.

De wedstrijd van zondag 4 februari 2024 lijkt er ook een voor de eeuwigheid te worden. Zo'n potje dat je pakweg tien jaar later nog herinnert. Daar leek het overigens in de eerste helft niet op. Beide ploegen wisten nauwelijks kansen bij elkaar te voetballen. Soest had het verdedigend goed op orde en kon voorin hooguit wat speldenprikjes uitdelen. Aan beide flanken wisten de Soester buitenspelers de achterlijn wel te halen, maar tot echte mogelijkheden kwam het niet.

In de tweede helft bleven beide ploegen loeren op een gaatje in de vijandelijke defensie en Soest leek daarbij de eerste bres te slaan. In de 65ste minuut was Jim van den Berg het eindstation van een schitterende aanval. De Soesters sprongen juichend in de armen van de supporters en zagen dat vlak voor hen de SDO-grensrechter de vlag omhoog had gestoken. Scheidsrechter Lampers keurde na overleg met zijn assistent de treffer af.

De geannuleerde goal zorgde voor veel beroering bij spelers, supporters en de betreffende grensrechter. Laatstgenoemde ging in discussie met het publiek en had meer oog voor de mensen achter hem dan de mensen in het veld. De scheidsrechter legde de wedstrijd -terecht- stil om de gemoederen te laten bedaren. Nadat het stof was neergedaald werd de wedstrijd, na tien minuten, hervat met een corner voor SO Soest. Die corner was goud waard, de scherp voorgezette bal van Ilias werd door Tijmen binnengekopt.

Soest was blijkbaar het beste uit de kleedkamer gekomen. De ploeg benutte optimaal de ruimte die SDO achter hun verdediging liet vallen. De 0-2 viel zeven minuten later. Koen van Logtestijn en Luc Hooft stoomden combinerend op naar het vijandelijke doel en opnieuw Tijmen was het eindpunt van deze aanval.

Met nog een kwartier op de klok leek een driepunter in de maak. SDO ging in een slotoffensief op jacht naar de aansluiting. Bas Dreef had ondertussen de moegestreden Ilias Bezzahi en Dennis Dilas Rodriquez vervangen voor Olav Kuus en Sander Kijzer. Dit duo moest vooral verdedigend werk opknappen. De ploeg leek de eindstreep te halen totdat SDO in de 90ste minuut vanuit een corner 1-2 maakte. De thuisploeg ging er nog even voor en twee minuten later maakte de Bussumers goed gebruik van de chaos in het Soester strafschoppengebied, 2-2.

De gelijke stand diep in de blessuretijd zou voor SDO een morele overwinning zijn, althans dat werd aan Soester zijde gedacht. Het thuispubliek ging er achter staan en SDO probeerde met een aantal minuten op de klok de overwinning binnen te halen. Het werd nagelbijten voor de Soesters. Maar het geluk was voor onze favorieten. Uitblinker Tijmen Brons beet zich vast in het duel en maakte goed gebruik van de zee aan ruimte die de Bussumer verdediging bood. De spits speelde zich knap vrij en liet de kans aan Koen van Logtestijn, die schoot beheerst in. De bal ging via de binnenkant van de paal het veld weer in opnieuw voor de voeten van Koen die de rebound benutte. Het betekende zijn eerste goal voor Soest 1 en de winnende van deze middag.

In de resterende minuten was het nog spannend, maar Soest hield knap stand en behaalde de tweede overwinning dit seizoen op SDO, bij aanvang van het seizoen toch een van de kampioenskandidaten.

Bas Dreef was in zijn nopjes met de zege. ,,Dit is een mooie en belangrijke overwinning. Het volledige team, inclusief de wissels, is tot het gaatje gegaan om de drie punten binnen te harken. Door die corner bij de eerste tegentreffer geloofde de tegenstander nog in een punt en was het voor ons een kwestie van tegenhouden. We hadden te weinig druk op de lange bal. Doordat zij na de 2-2 door wilden drukken kwamen wij in een aantal een-tegen-een-situaties en was het geweldig dat we de 2-3 maken. Mentaal was deze wedstrijd, inclusief de onderbreking, een rollercoaster. De jongens zijn daar geweldig mee omgegaan."

Komende weken is SO Soest vrij vanwege inhaalweekend en voorjaarsvakantie. De eerstvolgende wedstrijd is op zondag 25 februari, thuis tegen De Meer. Wellicht komen er nog oefenwedstrijden. Hou hiervoor deze website in de gaten.

Opstelling SO Soest: Hein Janmaat; Bas Epskamp, Niels Kuus, Nico Safarov, Antwan Snijders; Luc Hooft (89. Stef Herder), Dennis Disla Rodriquez (79. Olav Kuus), Jim van den Berg (87. Thijn Horvers); Koen van Logtestijn, Tijmen Brons, Ilias Bezzahi (79. Sander Kijzer)

70. 0-1 Tijmen Brons
77. 0-2 Tijmen Brons