SO Soest
SO Soest
Nieuwe shirts

Nieuwe shirts

Verdiende nederlaag bij Theole

Verdiende nederlaag bij Theole

Wandelvoetbal gestart

Wandelvoetbal gestart

SO Soest...is ook dé club voor vrouwenvoetbal

SO Soest...is ook dé club voor vrouwenvoetbal

Training rondom corona - Jeugd traint vanaf maandag 19 oktober conform trainingsschema. Voor de senioren volgt meer informatie  

Sanne van den Berg: ,,Ik heb altijd al willen voetballen..."

Donderdag 30 juli 2020

Kandidaatbestuurslid is een echte liefhebber

Anke Rauch, Trees Wigtman, Angelique Rauch, Janette van den Breemer, het zijn de laatste vier vrouwelijke bestuursleden die SO Soest heeft gehad. Het bestuurskader van de vereniging is vooral een mannenaangelegenheid geweest. Daar komt na de zomer verandering in. Sanne van den Berg (34) is kandidaat voor de secretarisfunctie en hoopt tijdens de ledenvergadering in het najaar als bestuurslid gekozen te worden.

Oma Wil
,,Meisje waarom ga je niet tennissen? Ik heb al een leuk pakje voor je gekocht!” Het is 1993, oma Wil van den Berg heeft een tennispakje voor kleindochter Sanne. Het cadeau wordt wel aangenomen maar ondanks de goede bedoelingen van oma, wordt het nooit gebruikt, althans niet als tennisoutfit. De kleine Sanne wil voetballen en niets of niemand kan haar op andere gedachten brengen, ook oma niet.

Met haar heldere oogopslag en vriendelijke stem vertelt Sanne schaterlachend de anekdote over haar oma. ,,Ik heb altijd willen voetballen, was altijd met een bal bezig. Mijn vader speelde jarenlang in het eerste van SO Soest en uiteraard ging ik vaak kijken. Het was altijd voetbal voor mij!”

Goede herinneringen
In 1995 werd Sanne lid van SO Soest. ,,Dat gebeurde op het moment dat mijn vader bij ‘de overkant’ ging voetballen”, herinnert Sanne zich. De transfer van vader Peter van den Berg van SO Soest naar SEC was in de zomer van 1995 spraakmakend. De doorgewinterde SO Soest-aanhangers kregen met de komst van de toen 9-jarige Sanne een doekje voor het bloeden. Zij konden toch nog een beetje genieten van dezelfde stijl en doelpuntenhonger die Sanne overduidelijk van haar vader heeft geërfd.

Voor Sanne was het de start van genieten van voetbal en het verenigingsleven en vrijwilligerswerk (zie bijgaande foto uit 2002 waar we Sanne als barmedewerkster zien) bij SO Soest. Een leven lang SO Soest dat binnenkort vervolgd wordt met een bestuursfunctie, maar daarover zo meer. ,,Ik heb alleen maar goede herinneringen aan mijn tijd bij de club”, glundert ze. ,,Die voetbalkampen waren fantastisch om mee te maken en ik het geluk gehad dat ik altijd in leuke teams terecht kwam bij zowel de meisjes als later bij de vrouwen.”

Vrouwenvoetbal
Sanne moest al op jonge leeftijd bij de senioren voetballen. ,,In die periode konden er, achteraf gezien, veel dingen beter en anders georganiseerd worden. De trainingsfaciliteiten waren niet optimaal geregeld en bij de senioren zat er dikwijls een te groot leeftijdsverschil tussen de spelers onderling en ook ten opzichte van de tegenstanders. Dat willen wij nu heel anders gaan doen.”

De afgelopen maanden is er bij SO Soest druk overlegd over de toekomst van het vrouwenvoetbal bij de vereniging. Sanne maakt deel uit van de werkgroep die met adviezen het bestuur ondersteunt om het meiden- en vrouwenvoetbal een kwantitatieve en kwalitatieve impuls te geven. Wat gaat er dan veranderen ten opzichte van ‘vroeger’?

,,Wij gaan bijvoorbeeld selecteren bij de jeugd”, vertelt Sanne. ,,Bij de MO15-1 is tot een selectie gekomen. Meerdere trainingen werden bekeken, waarbij iedere speelster voor haar kans kon gaan. Uiteindelijk hebben de trainers Amy van Duinkerken en Kevin Vonk veertien meisjes voor dit eerste team geselecteerd. Met Don la Grand is een goede trainer aangetrokken voor de seniorenselectie. Het meiden- en vrouwenvoetbal gaan we serieuzer aanpakken. In de regio moeten wij dé vereniging zijn waar meiden en vrouwen graag willen voetballen, zowel in prestatief als op recreatief gebied.”

Voorbeeldfunctie
De stijgende populariteit van het vrouwenvoetbal is volgens Sanne te danken aan de opmars van het Nederlands Elftal dat in 2017 Europees Kampioen werd. ,,Juist in een periode dat de mannen niks klaarspeelden. De gunfactor ging naar de vrouwen, zij gaven het goede voorbeeld. Die voorbeeldfunctie willen wij ook met SO Soest hebben. Zo hoog mogelijk voetballen, uitstralen dat je erbij wilt horen. We hebben plannen ontwikkeld om het Amersfoorts Voetbalkampioenschap voor vrouwen in Soest te houden. Daarmee hebben wij een mooi affiche voor de promotie van het vrouwenvoetbal in Soest.”

Na de zomer treedt Sanne toe tot het bestuur van SO Soest. ,,Ho, ho, ik moet eerst gekozen worden”, corrigeert ze. Het is duidelijk, de kandidaat voor de secretarisfunctie (vacant na het stoppen van Ron van de Plaats), weet alles van de regels. ,,Hoe ik mijn rol precies ga invullen, daar moeten we de komende weken naar gaan kijken. Voorlopig draai ik mee met de bestuursvergaderingen en ik laat mij door Ron goed informeren.”

Jonge generatie
Met Sanne komt er opnieuw iemand van de jongere generatie in het bestuur van SO Soest. ,,Dat is alleen maar goed. Met Ian Verwoerd en Michiel Heijmans zijn er al generatiegenoten in het bestuur. De wereld verandert snel en als bestuur moet je daarin mee kunnen gaan. Hoe bereik je tegenwoordig de leden? Vroeger hadden we De Spetter. Het clubblad was een belangrijke schakel, maar tegenwoordig kan er zoveel meer met social media.”

Natuurlijk blijft Sanne zelf voetballen bij de club die haar lief is. Sport vormt een belangrijk deel van haar tijd. ,,Ik werk als beweegmakelaar en buurtsportcoach in Soest. Bij SO Soest voetbal ik bij de vrouwen 30+ en bij het zaalvoetbalteam. We kunnen altijd wel wat aanwas gebruiken. Ook daar ga ik mij voor inzetten. Ik heb er zin in!”

Tekst en foto's: Peter Beijer


Nieuwsoverzicht

Aankondigingen

Training rondom corona Jeugd traint vanaf maandag 19 oktober conform trainingsschema. Voor de senioren volgt meer informatie  

Hoofdsponsors

Subsponsors

Programma & Uitslagen

Ga naar het programma van onze teams en de uitslagen. Winst, verlies of gelijkspel?

Selecteer team

Sociale Media

Volg SO Soest op Facebook,
Twitter en YouTube.

Facebook Twitter YouTube

Onze vendeliers

Lijf & Visie [kopie]
Auto Smeeing [kopie]
Kostencheck [kopie]
De Jong [kopie]
Jager Bokdam De Visser [kopie]
Actiforce [kopie]
MEAT (BMM) [kopie]
Catering Centraal [kopie]
De Staelenhoef [kopie]
Postcodestroom [kopie]
ING [kopie]
Reijerse [kopie]
Krijkamp Den Oude [kopie]
Dam [kopie]
Hufman Autorijschool [kopie]
Profile Smeeing [kopie]
Heineken [kopie]
MidCoat [kopie]
Van Hengstum [kopie]
GeldNL [kopie]
Kantoor Expert [kopie]
Reto internetburo [kopie]
Van Doorn [kopie]
Bres [kopie]
Janalleman Studio [kopie]
Yourlease [kopie]
FR Schilderwerken [kopie]
JeeGee Vastgoed [kopie]
Bloemendael [kopie]
Van Hal [kopie]
Smorenburg [kopie]
Korte Duinen Restaurant [kopie]
Soester Duinen Restaurant [kopie]
Scholten Jasmijn bloemen & planten [kopie]
Boedelz [kopie]
Sportivun sportkampen [kopie]
Boshuizen Hoveniers [kopie]
Stalenhoef [kopie]
Brouwer Wijnhandel [kopie]
Bank ten Cate & Cie [kopie]
Optimum [kopie]
Beijer Gebr [kopie]
Growfun [kopie]
Birkt Benzinestation [kopie]
Mega Tegels [kopie]
Dijkstra [kopie]
Hoogt [kopie]
Smurfit Kappa [kopie]
Hengel [kopie]
Zwart Mul [kopie]
Wonnink [kopie]
Mekenkamp Bouwbedrijf [kopie]
Overhees [kopie]
Brouwer [kopie]
PA van den Dijssel [kopie] [kopie] [kopie]
KOK [kopie]
Eetvilla van den Brink [kopie]

Sportorganisatie Soest

Bosstraat 137
3766 AE Soest
035 - 601 75 29 of 035 - 601 01 10

Secretariaat
Postbus 334
3760 AH Soest
administratie@so-soest.nl
NL64 INGB 0006 5812 88