Verdienstelijk gelijkspel tegen Martinus

Niemand buitenspel - Geldproblemen mogen nooit probleem zijn om niet te voetballen. Hulp nodig bij contributiebetalingsproblemen: Corien Verrips telefoon: 06-52071973 e-mail corienverrips@gmail.com

SO Soest maakt indruk bij Zuidvogels

Zondag 30 augustus 2020

De laatste twee oefenwedstrijden zorgden voor een niet al te beste verwachting voor een resultaat bij eersteklasser Zuidvogels. Uiteindelijk moest SO Soest inderdaad het onderspit delven in deze eerste bekerwedstrijd. Maar de tegenstander uit Huizen had in de slotfase een penalty nodig om de overwinning over de eindstreep te trekken. Het jonge SO Soest beet goed van zich af tegen het geroutineerde Zuidvogels en maakte indruk.

De bekerwedstrijd betekende het officiele debuut in het eerste elftal voor keeper Milan de Jong. De 17-jarige keeper van de O19-1 dankte zijn optreden in de hoofdmacht niet alleen door zijn talent maar ook vanwege het feit dat de drie 'seniorenkeepers' geblesseerd zijn. Stijn Waals, Midas Dorrestein en Julian van Duinkerken hebben uiteenlopende kwetsuren. Keeperstrainer Olaf van de Grift (hij wordt binnenkort 44) zat daarom als reserve naast hoofdtrainer Frank Bruijnis.

Het verhaal van Olaf van de Grift gaat maar door. In 1995, Frank Bruijnis had dat jaar al zijn vierde verjaardag gevierd, maakte hij zijn debuut in SO Soest 1. In 2018 maakte de keepertrainer al een rentree in het eerste elftal. Een eenmalig optreden bij PVCV leverde toen een periodetitel en een gestopte penalty op. Deze zaterdag mocht de veteraan weer opdraven. Een kwartier voor tijd kwam een speler van Zuidvogels te hard in bij Milan die zich zodanig blesseerde dat hij niet verder kon en Olaf opnieuw zijn rentree kon maken. Een kwart eeuw in SO Soest 1, weliswaar met tussenpozen, maar niemand kan hem dit navertellen.

SO Soest speelde een goede wedstrijd, kwam er brutaal uit en verdedigend was het dik in orde. Want natuurlijk heeft de opponent uit Huizen meer individuele klasse, maar juist daardoor kon de verdedigingslinie, bestaande uit de twee Wouters, Thijs Janmaat en Niels Kuus (die eveneens zijn officiele debuut maakte) uitblinken. Het kwartet beet zich vast in de behendige aanvallers en Soest kon daardoor brutaal in de wedstrijd blijven. Met keeper Milan stond er bovendien een dappere sluitpost in het doel.

Soest kwam op voorsprong in 21ste minuut. Michiel Broeders, ook officieel debuterend, maakte een fraaie actie en gaf de bal mee aan Youp van Zonneveld. De snelle spits speelde zich goed vrij en schoof het leer onder de doelman van Zuidvogels. Na deze verrassende voorsprong kreeg de Soester ploeg nog een mogelijkheid. De diepgestuurde Corne Parol kreeg bij zijn vrije doortocht de bal net niet goed mee.

Zuidvogels was gewaarschuwd en ging fysieker spelen. Het bracht de Soesters niet aan het wankelen. Dat de gelijkmaker uit een dood spelmoment gescoord moest worden is tekenend. Frank Bruijnis baalde na afloop flink van die goal. ,,De scheidsrechter geeft voordeel nadat een speler van ons een overtreding maakt. Vervolgens staat in het vervolg hun linksbuiten buitenspel. Dat die buitenspel staat doet niets af aan het voordeel. Is dus geen vrije trap voor hun maar voor ons."

De trainer had het goed gezien. Spelregeltechnisch maakte de arbiter een blunder. De vrije trap ging buiten bereik van Milan de verre hoek in.

In de tweede helft ging Zuidvogels op jacht naar de overwinning, maar tot frustratie van de thuisploeg kwam er geen bres in de Soester verdediging. Ook de Soesters schuwden het duel niet. Dit zorgde voor meer frustratie bij onder meer de aanvoerder van Zuidvogels. Hij schreeuwde Niels Kuus van een aantal centimeters afstand een aantal verwensingen in zijn gezicht. De ovetreding was inderdaad fors, maar de reactie van de aanvoerder was overdreven en bovendien zeer ongepast in deze tijden. Niels moest zijn actie overigens met een blessure bekopen en moest zich laten vervangen door Milan van Wincoop. Niels' broer Olav kwam enkele minuten later in het veld om de moegestreden Youp in de spits te vervangen.

De wedstrijd leek in een gelijkspel te eindigen totdat zes minuten voor tijd een penalty aan de thuisploeg werd gegeven. Bij een scrimmage werd de bal op doel geschoten en het leer kwam tegen de hand van Wouter Scheeren. Een penalty en rood voor Wouter. De bal werd binnengeschoten en keeper Olaf van de Grift kon dit keer niet redden. ,,De vorige keer bij PVCV pakte ik wel een pingel. Nu koos ik voor de verkeerde hoek. Ik had bij mijn eerste gevoel moeten blijven."

De elfmetertrap betekende de overwinning voor Zuidvogels. Soest kwam niet meer tot een slotoffensief en in de laatste minuut zorgde een fraaie individuele actie van de handige Zuidvogels-spits voor de 3-1.

Ondanks de nederlaag was trainer Frank Bruijnis een tevreden man: ,,We hebben vandaag een goede stap gezet in hoe we verdedigend willen staan en druk willen geven. Ik ben zeer tevreden over de uitvoering vandaag. We hadden vandaag veel afwezigen en toch hebben we een leuke en goede wedstrijd gespeeld. Dit zegt wat over onze groep. Hier kunnen we verder mee richting VRC.

De wedstrijd tegen VRC, de tweede bekerwedstrijd, is zaterdag op ons eigen complex. Bosstraat-Oost, aftrap 17:00 uur.

Opstelling SO Soest: Milan de Jong (76. Olaf van de Grift), Wouter Scheeren, Wouter de Zoete, Thijs Janmaat, Niels Kuus (63. Milan van Wincoop); Conner Blote, Bas Tullemans, Giovanni Nicolaas, Michiel Broeders; Youp van Zonneveld (71. Olav Kuus), Corne Parol

21. 0-1 Youp van Zonneveld