SO Soest
SO Soest
JO16-1 kampioen

JO16-1 kampioen

Moeders als Team van de Week

Moeders als Team van de Week

Geslaagd 38ste voetbalkamp

Geslaagd 38ste voetbalkamp 

Pijnlijk verlies tegen Bloemendaal

Pijnlijk verlies tegen Bloemendaal

Niemand buitenspel - Geldproblemen mogen nooit probleem zijn om niet te voetballen. Hulp nodig bij contributiebetalingsproblemen: Corien Verrips telefoon: 06-52071973 e-mail corienverrips@gmail.com

Toon van Megen

Dinsdag 29 december 2020

Maandag 28 december overleed, op 91-jarige leeftijd, Toon van Megen. Met Toon verliezen wij een van de ‘oerleden’ en het oudste lid van SO Soest. Toon is 81 jaar lid geweest van onze vereniging.

Toon van Megen, geboren in 1929, werd op 10-jarige leeftijd lid van voetbalvereniging Be Quick. In dat jaar (1939) verhuisde de katholieke volksclub van het veld aan de Eng (op de hoek van de Verlengde Talmalaan en de Prins Bernardlaan) naar de Ferdinand Huycklaan.

Op dat veld, dat we tegenwoordig kennen als het Gildeterrein, groeide Toon op met de vereniging. Hij leerde er voetballen, werd een echte clubman. Toon maakte de schermutselingen mee tussen Be Quick en DIOS en was getuige hoe beide clubs in 1945 fuseerden tot BDC. Hij was er eveneens bij toen BDC 25 jaar later (in 1970) werd omgedoopt tot SO Soest. 

Goede voetballer
Toon was een goede voetballer. Hij kwam in het eerste elftal te spelen. Onder trainer Eddy Christoffel kwam er een goed elftal in de wei. Spelers als keeper Gerard Roest, Bas Bakker, Evert Westerveld, Nico Gros, Hans de Ruijgt, Henk van der Lugt, Jan Westerveld, Ernst Dorresteijn, Theo Simons, Evert Hilhorst en Ton (Toto) van den Hengel vormden samen met Toon de basis van het elftal dat in 1960 naar de eerste klasse van de KNVB promoveerde. Toon was de behendige buitenspeler met de fraaie voorzet waarmee hij de ballen panklaar op het hoofd van Nico Gros legde.

Een goede voetballer die op het veld wel wist wat hij moest doen. Toon was een sympathieke man met een vriendelijke, zachte stem. Voor stemverheffingen of donderspeeches moest je niet bij hem zijn. Wanneer je een avondje flink wilde lachen was je bij het clubicoon wel aan het goede adres.

Een cabaretier hoefde je niet in te huren wanneer Toon aan het woord was. De droge humor zorgde voor veel lachsalvo’s. Bijvoorbeeld tijdens het 75-jarig jubileum toen hij in de grote tent een ‘voorstelling’ van een minuut of twintig gaf. De ene anekdote werd afgewisseld met de volgende grap.

Droge humor
In het voorjaar van 2016 werd het jubileumboek in het kader van het 90-jarig jubileum van SO Soest gepresenteerd. Toon mocht, als oudste lid, het eerste boek ontvangen. Hij pakte de microfoon en hield, ten overstaan van de ruim driehonderd aanwezigen, een speech. Hoewel…speech? Hij vertelde diverse verhalen uit zijn lange voetbalperiode bij SO Soest. Toon vertelde kostelijk over het samen voetballen met de gebroeders Van den Berg, die zo fanatiek waren dat ze spelers en scheidsrechters ‘achter de vodden zaten’. ,,Piet van den Berg sloeg de keeper op zijn gezicht’, herinnerde Toon zich. ,,Maar de bal lag op de lijn. In plaats van dat hij eerst die bal over de lijn schiet en daarna pas die keeper een klap geeft. Dan hadden we nog een goal gehad.” Toon vertelde de anekdote met de droogheid van een nieuwslezer. De hele kantine lag blauw van het lachen.

Verdienstelijk
In de meer dan 80 jaar dat Toon lid was van Be Quick/BDC/SO Soest heeft hij zich in allerlei functies verdienstelijk gemaakt. Hij was trainer, bestuurslid, wedstrijdsecretaris bij de jeugd, scheidsrechter, leider. Tijdens de voetbalkampen in de jaren tachtig en negentig maakte hij deel uit van de kampcommissie. Tijdens zo'n kamp, ’s avonds, onder het genot van een Kruukje Melm, kwamen de verhalen los. Toon van Megen, wat heeft hij niet gedaan voor SO Soest?

Betrokken
Uit zijn persoonlijk archief komen brieven en foto’s naar boven waarin duidelijk wordt dat Toon op jonge leeftijd al betrokken was bij de club. De familie vond een brief uit 1954 van de ‘urgentie-commissie’ waarin gesteld werd dat de sfeer bij BDC ‘als los zand is’ en dat er daarom op de eerstvolgende vrijdagavond een klaverjasavond bij Café Frits Heeremans wordt gehouden. Het is maar een voorbeeld.

Zelf voetballen vond hij het leukste. In 1979 speelde hij, samen met een aantal andere veteranen, zijn laatste wedstrijd. Inmiddels was hij benoemd tot erelid en werd hij met al zijn kennis een wandelende vraagbaak.

Belangrijk
SO Soest was belangrijk voor Toon. Toen zijn vrouw Tonny in 1986, kort na het 60-jarig jubileum, plotseling overleed, was er massaal steun vanuit de vereniging. Zijn tweede vrouw Teresa ontmoette Toon tijdens een tripje in 1990 van de SO Soest-selectie in Polen.

Tot op hoge leeftijd bleef Toon betrokken bij SO Soest. Voor het jubileumboek uit 2016 legden wij hem vast, samen met zoon Toon, kleinzoon Nils en achterkleinzoon Mees. Vier generaties SO Soest, het was mooi om daar getuige van te zijn. Ook bij reünies en tijdens de Dag van de Club was Toon present. Het is fijn dat wij allemaal zo lang van hem hebben mogen genieten.

Herinneringen
Toon is er niet meer. Een lang gevuld leven is ten einde. Wat blijft zijn heel veel goede herinneringen, prachtige verhalen en mooie foto’s. Het gemis van deze vriendelijke, humoristische en warme man zal groot zijn. Zijn aanwezigheid was een vanzelfsprekendheid voor zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Maar de herinneringen zorgen ongetwijfeld voor een dankbare glimlach.

Namens bestuur en leden van SO Soest wens ik Toon, Jenny en Paul, de kleinkinderen en achterkleinkinderen heel veel sterkte en troost.

Peter Beijer

Wilt u de familie condoleren? Dat kan via het condoleanceregister van de uitvaartonderneming.

Via onderstaande knop komt u op de juiste site.

Condoleren Toon

Met de code dc7a2 kunt u een persoonlijke boodschap achterlaten. 


Nieuwsoverzicht

Aankondigingen

ZSGO/WMS - SO Soest Maandag 20 mei (Tweede Pinksterdag) 14:00 uur
SO Soest - Hooglanderveen (DAG VAN DE CLUB) Zondag 26 mei 14:00 uur
Start Avondvierdaagse bij SO Soest Maandag 27 mei tot en met woensdag 29 mei 
Breedte Jeugdtoernooi Zaterdag 1 juni
Veleka Logistics International Talent Tournament Weekend 8 en 9 juni
Bram Bartels Toernooi Zaterdag 15 juni
Feestje Klup van 100 Zondag 30 juni
Niemand buitenspel Geldproblemen mogen nooit probleem zijn om niet te voetballen. Hulp nodig bij contributiebetalingsproblemen: Corien Verrips telefoon: 06-52071973 e-mail corienverrips@gmail.com

Hoofdsponsors

Subsponsors

Programma & Uitslagen

Ga naar het programma van onze teams en de uitslagen. Winst, verlies of gelijkspel?

Selecteer team

Sociale Media

Volg SO Soest op Facebook,
Twitter en YouTube.

Facebook Twitter YouTube YouTube

Onze vendeliers

Dijkstra [kopie]
Eetvilla van den Brink [kopie]
Bikedeals [kopie]
Zwart Mul [kopie]
Boshuizen Hoveniers [kopie]
MEAT (BMM) [kopie]
Hagen VakantieXperts [kopie]
Bank ten Cate & Cie [kopie]
Auto Smeeing [kopie]
Verrips Makelaardij [kopie]
Reto internetburo [kopie]
PA van den Dijssel [kopie] [kopie] [kopie]
Scholten Jasmijn bloemen & planten [kopie]
KOK [kopie]
De Staelenhoef [kopie]
FR Schilderwerken [kopie]
Dam [kopie]
Hoogt [kopie]
Actiforce [kopie]
Krijkamp Den Oude [kopie]
Jager Bokdam De Visser [kopie]
Votrans [kopie]
Staal en Kunst - TOP [kopie]
Reijerse [kopie]
Yourlease [kopie]
Brouwer [kopie]
Uitgeverij Peles [kopie]
Boedelz [kopie]
Kostencheck [kopie]
Overhees [kopie]
Stalenhoef [kopie]
Van Veen Bedrijfsdiensten [kopie]
Heineken [kopie]
Beijer Gebr [kopie]
Hengel [kopie]
Van Hengstum [kopie]
Bres [kopie]
Soester Duinen Restaurant [kopie]
Smorenburg [kopie]
Mekenkamp Bouwbedrijf [kopie]
Lex Verkley Banketbakkerij [kopie]
De Jong [kopie]
Korte Duinen Restaurant [kopie]
Birkt Benzinestation [kopie]
Optimum [kopie]
Brouwer Wijnhandel [kopie]
ING [kopie]
BIN System [kopie]
Postcodestroom [kopie]
WeFulfil [kopie]
Lijf & Visie [kopie]
Wonnink [kopie]
Verdonk Trappen [kopie]
Profile Smeeing [kopie]
JeeGee Vastgoed [kopie]
Kantoor Expert [kopie]
Catering Centraal [kopie]
MidCoat [kopie]
Mega Tegels [kopie]

Sportorganisatie Soest

Bosstraat 137
3766 AE Soest
035 - 601 75 29 of 035 - 601 01 10

Secretariaat
Postbus 334
3760 AH Soest
administratie@sosoest.nl
NL64 INGB 0006 5812 88