SO Soest
SO Soest
Iedereen is welkom bij SO Soest

Iedereen is welkom bij SO Soest

Walking Football...jong geleerd, oud gedaan

Walking Football...jong geleerd, oud gedaan

Miquel van Ginkel en Zakharia Lamhamdi versterken selectie

Miquel van Ginkel en Zakharia Lamhamdi versterken selectie

Verbouwing van start

Verbouwing van start

Arthur van Doren: ‘Tijdens de wedstrijd kan ik wel tekeer gaan’

Zondag 11 april 2021

Nieuwe hoofdtrainer SO Soest 2 eist initiatief van spelers

Een lange periode basisspeler zijn van SO Soest 1. Dat was de voorbestemming voor Arthur van Doren. Blessures zorgden ervoor dat zijn voetbalcarrière in de kiem werd gesmoord. Nu is hij trainer. De afgelopen drie jaar was hij assistent van respectievelijk Bas Dreef en Dave van Leijenhorst bij SO Soest 2. Het komende seizoen is Arthur hoofdtrainer van het tweede team.

Het gesprek met de nieuwe hoofdtrainer van SO Soest 2 vindt plaats in de bestuurskamer van SO Soest. Vanaf een foto kijkt de selectie van het seizoen 2019/2020 mee. Een aantal spelers van deze foto heeft komend seizoen een ander kleur shirt aan.

Arthur scant de foto. Hij heeft een heldere mening over het grillige verloop in de selectie: ,,De afgelopen periode heeft een aantal spelers de keuze gemaakt om de club te verlaten. Die keuzes zijn tweeledig. Sommige jongens kiezen ervoor om met vrienden op zaterdag te voetballen, een ander verhuist voor zijn studie of kiest een nieuwe sport. Maar laten we ook kritisch naar de eigen club kijken. Het beleid is er op gericht om met zoveel mogelijk eigen jongens een stabiele eersteklasser te worden. Voor het bereiken van die ambitie komen Soester jongens soms tussen wal en schip. Misschien moet de ambitie anders; ...of spelen met zoveel mogelijk eigen jongens, of de eerste klasse willen halen. In het laatste geval moet je wellicht weglaten dat je dat alleen met eigen kweek wil doen.”

Kleine wereld
De jonge trainer speelde zelf in een talentvolle lichting met onder meer Hessel de Goeij, Gido de Hiep en Rayendall Bitorina. ,,Toen wij halverwege de twintig waren wilden wij ook wekelijks voetballen. Ik begrijp dat jongens die net tegen het eerste aan zitten niet heen en weer willen pendelen en voor een kans elders gaan. Het is niet meer zoals vroeger dat je je hele leven bij een club blijft. De wereld is door internet en social media kleiner geworden. Je kan jezelf snel informeren over een andere club. De echte clubmannen kom je nog maar weinig tegen. Ik denk dat dit voor alle clubs geldt.”

Met het vertrek van een aantal spelers gaan er volgens Arthur ook deuren open en komen er kansen. ,,De technische commissie heeft goed gereageerd en een aantal jonge, talentvolle spelers binnengehaald. Dat moet ook wel omdat we komend seizoen met drie selectie-elftallen van start gaan. We hebben de afgelopen periode gesprekken gevoerd met een aantal spelers die de afgelopen seizoenen voornamelijk in het tweede speelden. Zij gaan vol voor hun kans om aan te sluiten bij het eerste. Die kansen liggen er nu en dat moment moeten zij pakken. Deze competitie, hoe kort dat ook was vanwege de corona, hebben we een aantal jongens ook actief bij het eerste elftal betrokken. Zij trainden met het eerste mee, maakten minuten. “

Uitdaging
Voor Arthur zelf ligt er komende jaargang een mooie uitdaging. De rollen tussen hem en Dave van Leijenhorst worden omgedraaid. Hij wordt hoofdtrainer en Dave is de ervaren assistent. ,,Eind maart ben ik geslaagd voor mijn TC-3. Dat is door de corona een lang traject geweest. In oktober 2019 ben ik gestart met de opleiding. Elke maandagavond van 19 tot 22 uur op locatie in Arnhem totdat corona in maart 2020 roet in het eten gooide. In september werd de cursus weer opgepakt en vervolgens werd het examen in oktober vanwege de lockdown uitgesteld. Eind maart van dit jaar heb ik eindelijk het examen mogen doen. Het was pittig met veel info en veel huiswerk. Maar ook heel leerzaam. Ik heb veel handvaten gekregen. Van Bas en Dave had ik al veel geleerd, daar is nu nog wel wat bijgekomen qua pedagogiek, wedstrijdanalyse, training. De opleiding was vooral gericht op inhoud en minder op voetbaltechnisch gebied.”

Initiatief nemen
De trainer eist veel van de spelers zelf: ,,De kern van het tweede elftal voetbalt al een aantal jaar samen. Dan mag je verlangen dat spelers zelf initiatief nemen om situaties op te lossen. Dat is ook wel iets dat Dave aangaf tijdens de wedstrijden. Doe je dat niet, dan ben je maar een pion in het elftal. Wil je een serieuze stap vooruit maken als voetballer dan moet je situaties herkennen en oplossen.”

Met zijn 30 jaar is Arthur een jonge trainer. Een aantal spelers heeft samengespeeld met de trainer, maar dat is volgens hem geen beletstel voor zijn autoriteit. ,,Tijdens de wedstrijd kan ik wel tekeer gaan”, maakt hij duidelijk. ,,Niemand is heilig in het team, ongeacht of ik privé bevriend ben met een speler. Tijdens de wedstrijd gaan we ervoor en dat doet ieder in zijn eigen rol. Na afloop drinken we een biertje samen.”

Positief
Ondanks het verlies van een aantal spelers ziet Arthur de toekomst van SO Soest, waar hij zelf als 6-jarig jochie met voetballen begon, positief tegemoet. ,,SO Soest heeft een groot ledenaantal en dat zorgt voor genoeg ledenaanwas. Waar wil je voetballen? Daar waar je vriendjes voetballen. Daarom is het zo belangrijk om in de jeugd te blijven investeren om de club vitaal te houden. Wat de seniorenselectie betreft:  we hebben nu een groep die de stap omhoog wil maken. Het is nu het juiste moment om die jongens mee te nemen. Vergis je niet in het belang van het tweede. We spelen op hoofdklasseniveau en spelen tegen reserveteams van hoofdklassers en eersteklassers. Dan sta je dus ook wel eens tegenover iemand die normaal in een eerste elftal van die club staat. We speelden een keer tegen het tweede van ADO’20. Dat was zo’n sterk team, we hadden er met 3-0 af kunnen gaan. Maar door wilskracht en een beetje geluk sleepten we een 1-1 eruit. Dat zijn de wedstrijden waar je van leert en waar je beter van wordt.”

Continuïteit
Voor het komende seizoen moeten ‘de aantallen’ goed zijn volgens Arthur. ,,Het is dus logisch dat er wat talentvolle jongens van buiten zijn gehaald. Daarnaast zijn er jongens die vorig jaar in de O19 speelden en misschien nu al de stap kunnen maken. Als de aantallen goed zijn dan hebben we een solide basis. Dan moeten we ook niet meer achterom kijken wat er allemaal gebeurd is, want in augustus moeten we er staan. Het zou heel knap zijn om met drie selectie-elftallen op hoog niveau te blijven presteren. Misschien is dat nu net een stapje te ver. We gaan doorpakken met goede spelers die je over drie elftallen kunt ‘uitsmeren’.  Het gaat de komende jaren vooral om continuïteit.”

Tekst en interview: Peter Beijer

Nieuwsoverzicht

Aankondigingen

Geen aankondigingen.

Hoofdsponsors

Subsponsors

Programma & Uitslagen

Ga naar het programma van onze teams en de uitslagen. Winst, verlies of gelijkspel?

Selecteer team

Sociale Media

Volg SO Soest op Facebook,
Twitter en YouTube.

Facebook Twitter YouTube

Onze vendeliers

Bloemendael [kopie]
Hoogt [kopie]
Krijkamp Den Oude [kopie]
Jager Bokdam De Visser [kopie]
Bres [kopie]
Korte Duinen Restaurant [kopie]
JeeGee Vastgoed [kopie]
Eetvilla van den Brink [kopie]
De Staelenhoef [kopie]
Growfun [kopie]
Bank ten Cate & Cie [kopie]
Catering Centraal [kopie]
GeldNL [kopie]
Beijer Gebr [kopie]
Boshuizen Hoveniers [kopie]
ING [kopie]
Reijerse [kopie]
Mega Tegels [kopie]
Dijkstra [kopie]
Dam [kopie]
Overhees [kopie]
Optimum [kopie]
Mekenkamp Bouwbedrijf [kopie]
Reto internetburo [kopie]
Zwart Mul [kopie]
Yourlease [kopie]
Van Hal [kopie]
Sportivun sportkampen [kopie]
Soester Duinen Restaurant [kopie]
Hufman Autorijschool [kopie]
Van Doorn [kopie]
KOK [kopie]
MidCoat [kopie]
Actiforce [kopie]
Stalenhoef [kopie]
Brouwer Wijnhandel [kopie]
Heineken [kopie]
Hengel [kopie]
Wonnink [kopie]
Smurfit Kappa [kopie]
Janalleman Studio [kopie]
Postcodestroom [kopie]
Kantoor Expert [kopie]
MEAT (BMM) [kopie]
Auto Smeeing [kopie]
Lijf & Visie [kopie]
Birkt Benzinestation [kopie]
FR Schilderwerken [kopie]
Profile Smeeing [kopie]
Van Hengstum [kopie]
De Jong [kopie]
Scholten Jasmijn bloemen & planten [kopie]
Smorenburg [kopie]
PA van den Dijssel [kopie] [kopie] [kopie]
Brouwer [kopie]
Kostencheck [kopie]
Boedelz [kopie]

Sportorganisatie Soest

Bosstraat 137
3766 AE Soest
035 - 601 75 29 of 035 - 601 01 10

Secretariaat
Postbus 334
3760 AH Soest
administratie@so-soest.nl
NL64 INGB 0006 5812 88