Succesvol Plan B bij VFC

Erehaag voor ongeslagen kampioen JO11-1

Zondag 22 mei 2022

Met duidelijk wat minder bravoure dan normaal en allemaal wat wit rond de neus verzamelden de jongens van onder 11-1 zaterdagochtend voor een heuse kampioenswedstrijd in de Hoofdklasse P. De laatste wedstrijd, thuis tegen nummer 2 GVVV, was beslissend deze competitie. Bij een gelijkspel of overwinning waren de blauw witters uit Soest kampioen, bij verlies namen de eveneens blauwwit geklede jongens uit Veenendaal de beker mee naar huis.

Coaches Ian en Sem hadden al snel door dat de bespreking dit keer meer gericht moest zijn op weghalen van de spanning dan het uitvoeren van het tactisch plan. Terwijl de jongens hun warming up deden en leider/scheids Koen zijn fluit en stopwatch nogmaals controleerde, stroomde het sportpark aan de Bosstraat langzamerhand vol met ouders, broers/zussen, buurmannen, opa’s/oma’s, ooms, neven en (toekomstig) coaches van dit en andere teams.

Spanning
De spanning zat er goed op, ook bij de Veenendaalse jeugd, en dat was merkbaar aan de kwaliteit van het spel. Positief onderling coachend en hardwerkend speelden de jongens echter langzaam de schroom van zich af. Arthur en Finn speelden een aantal keer spits Mats vrij. Dat zorgde voor veel gevaar voor de goal van de GVVV-goalie, maar resulteerde nog niet in een doelpunt. Die kwam er uiteindelijk wel via een scherp aangesneden corner van Gijs die hard werd ingekopt door Yoshua; 1-0. Met die stand eindigde ook het eerste kwart.

Het tweede kwart werd GVVV steeds sterker. De druk op de Soester goal werd groter en een kopbal en een schot uit de tweede lijn later stonden onze jongens enigszins beteuterd tegen een 1-2 achterstand aan te kijken... Een wereldredding van keeper Lucas, die een van richting veranderd schot ternauwernood uit de bovenhoek wist te tikken, zorgde dat de ellende in kwart twee niet groter werd voor SO Soest.

Oprichten
Toch wist ons JO11-1 zich in kwart drie weer op te richten. De kopjes gingen weer omhoog en de mouwen werden spreekwoordelijk opgestroopt. Terwijl Billy haast elke Veenendaalse aanval wist te verijdelen, wist Thijmen een aantal keer door te breken op links. En alhoewel Samka de verdediging dol wist te draaien, wilde de bal er maar niet in. Tot het moment dat Yoshua vanuit het achterveld een vrije trap nam, de bal voor de goal legde en Remi het leer vakkundig met het hoofd verlengde tot in de Veenendaalse goal.

In het vierde kwart bleven de jongens goed voetballen en kreeg Soest de nodige kansen. Maar ook via binnenkant paal en ook lat ging de bal er niet in. Dat maakte dat GVVV er nog steeds in bleef geloven, één doelpunt was voor hen ook genoeg om het kampioenschap mee naar huis te nemen. Dat resulteerde in kansen, maar gelukkig voor Soest niet meer in doelpunten. Na anderhalve minuut blessuretijd werd de wedstrijd afgefloten. Terwijl leider Onno het ‘We are the champions’ uit de speaker liet knallen, vierder de jongens met een enorme groepshug het tweede kampioenschap dit seizoen in de hoofdklasse. En na de uitreiking van medailles en de kampioensbeker verlieten de jongens vervolgens door een heuse erehaag het veld.

Yoshua Barry, Finn, Arthur van Reeuwijk, Mats Berends, Lucas Hoorn, Samka Diomande, Remi Chang, Billy Taling, Gijs Dessens, Thijmen Vlug