Geslaagd 38ste voetbalkamp

SO Soest onder de maat tegen Roda'23

SO Soest overtuigt in seizoenstart

Zondag 24 september 2023

Het nieuwe seizoen werd geopend op de manier zoals het oude seizoen werd afgesloten; met winst. Tegen SDO, toch een van de kampioenskandidaten, speelde SO Soest een heerlijke partij. Natuurlijk ging er wel eens wat mis, maar de overtuiging, de daadkracht en het als team voor elkaar willen werken zorgden uiteindelijk voor het verschil. Soest won met 2-1 en dat betekent volgens trainer Bas Dreef: ,,Echt goud voor ons moraal".

Dat het niet gemakkelijk zou worden tegen de degradant uit de eerste klasse, dat hadden de technische staf plus spelersgroep wel verwacht. SDO heeft een goede ploeg, fysiek zag het er ook allemaal prima uit. De ploeg uit Bussum voetbalde volgens Bas Dreef dan ook 'gemakkelijk'. ,,Dat wisten we vooraf, maar daar moesten wij tegenover stellen dat we kansen moesten creëren via onze lopende mensen. Met Nanna Calf, Tijmen Brons en Ilias Bezzahi moesten we loeren op die mogelijkheden."

Met Nanna Calf noemt de trainer een verrassing in de basisopstelling. De buitenspeler, deze zomer overgekomen van SV Baarn, verving de geblesseerde Bryan Saas die naar verwachting minimaal zes weken afwezig is. De jongeling deed het uitstekend aan de rechterkant, net als zijn twee collega's in de voorhoede. Bij de snelle tegenstoten was Soest gevaarlijk, hoewel er altijd de dreiging was van een geslaagde SDO-aanval. Bas Dreef: ,,Op de bank zeiden we al tegen elkaar dat het geen 0-0 zou blijven. Ik ben trouwens tevreden over Nanna. Hij is bij SO Soest gekomen om zich als voetballer te ontwikkelen en je hebt kunnen zien dat hij het vandaag goed opgepakt heeft."

De brilstand bij de rust was vooral voor Soest voordelig. De geslepen ploeg van SDO, met sterke buitenspelers en de geroutineerde Berry van 't Land, speelde voor de winst. Dat valt de ploeg te prijzen, maar Soest stelde daar volgens de trainer een ,,volle bak energie', tegenover. ,,We probeerden in de eerste helft via de mensen voorin kansen te krijgen. Ik heb in de rust aangegeven dat dit te weinig gebeurde. In de tweede helft ging dat beter en dan zie je ook dat we de kansen krijgen waar uiteindelijk de doelpunten uit ontstaan. Wij komen op voorsprong en dat is eigenlijk nieuw voor ons. De ervaring van het afgelopen seizoen was dat wij vooral achter de feiten aan moesten lopen. Voor ons moraal is deze overwinning echt goud."

De doelpunten vielen in het laatste kwartier van de wedstrijd. Dat het toen nog steeds 0-0 stond was te danken aan Hein Janmaat die bij een één-tegen-één een goede redding verrichte. Aan de overkant mocht Luc Hooft in de 57ste minuut aanleggen voor een strafschop, nadat Tijmen Brons door de SDO-keeper was gevloerd. De zacht ingeschoten bal werd echter een prooi voor de doelman.

Maar gelukkig had de misser van Luc geen gevolgen. Soest kreeg genoeg hele en halve kansen om de score te openen. Tijmen Brons was uiteindelijk het goudhaantje bij een rebound, nadat uitblinker Illias op de binnenkant van de paal had gemikt. Diezelfde Ilias was het eindpunt van een aanval waarbij de goed ingevallen Olav Kuus een hoofdrol had.

Het werd nog spannend omdat SDO via Van 't Land, uit een corner de aansluiting scoorde, maar de winst kwam, ondanks een kopbal van Van 't Land op de lat, niet meer in gevaar. Soest is flitsend uit de startblokken geschoten.

Bas Dreef: ,,Het mooie van deze overwinning is dat we hebben kunnen zien dat we als team elkaar nodig hebben. We hadden vooraf geen beeld waar we zouden staan en dat beeld hebben we nu wel. Als je ziet hoe Olav Kuus invalt, dan is dat een voorbeeld voor de hele groep. Net als de buitenspelers die zich leegknokken en die we één voor één wisselen voor een goede vervanger. Ik kreeg net de vraag of dit een gestolen overwinning is. Ik vind van niet. We waren minimaal gelijkwaardig aan SDO en het plan dat we hadden is vooral in de tweede helft goed gelukt."

Volgende week ontmoeten 'De Blauwe Leeuwen' De Meer in Amsterdam. Aftrap zoals altijd: 14 uur.

Opstelling: Hein Janmaat; Nico Safarov, Michael Pashley, Niels Kuus (46. Stef Herder), Bas Epskamp; Sander Kijzer (78. Kevin Duman), Luc Hooft, Thijn Horvers (68. Olav Kuus); Nanna Calf (68. Jim van den Berg), Tijmen Brons, Ilias Bezzahi (89. Rik Hooft)

75. 1-0 Tijmen Brons
80. 2-0 Ilias Bezzahi
82. 2-1 Berry van 't Land