SO Soest verdient meer bij koploper

Maandag 22 april 2019

Als kort na de rust koploper SDZ op 3-0 komt lijkt er sprake van een verloren middag. Wederom een dikke nederlaag in het verschiet tegen een hoog genoteerde ploeg? Gelukkig is de ene nederlaag de andere niet. SO Soest recht de rug en komt via goals van Dani Schmitz en Bas Tullemans op 3-2. De gelijkmaker hangt in de lucht, maar een strafschop en een rode kaart in de slotfase gooien de deur dicht. Toch heerst er voorzichtig optimisme. ,,Hier kunnen we verder mee", aldus trainer Gerrit Plomp.

SO Soest start met Simon van der Leeden in de basis. De geblokte verdediger speelt in plaats van Nico Safarov die zaterdag van vakantie is teruggekeerd. Ook Jorney Kappenberg moet toekijken. Hij zit een schorsing uit. Ook aanvoerder Rayendall Bitorina kan niet op het appél verschijnen. De gastheer, favoriet voor het kampioenschap, start goed. Na zeven minuten ligt de bal in het net. Een voorzet bij de tweede paal wordt door Reuts binnengewerkt. Hierna een goede periode voor Soest waarin de ploeg diverse kansen bij elkaar voetbalt. De beste mogelijkheden zijn voor Bas Tullemans en een dotje van een kans voor Meme Dore Aminata, die vanaf een meter de bal niet langs de doelman van de Amsterdammers krijgt.

Het zijn missers die SO Soest kort na de start van de tweede helft opbreken. In de 48ste minuut laat de wat lankmoeidige scheidsrechter doorspelen na een handsbal van een SDZ-speler. De aanval wordt door Hartges afgerond. Een aantal minuten later lijkt het pleit beslecht. Een zwak moment in de omschakeling, de noodrem wordt gebruikt en de bal belandt op de stip. Jaime Hensen moet voor de derde keer de gang naar het net maken.

Soest toont veerkracht na de forse achterstand en komt snel terug in de wedstrijd. In de 65ste minuut krult Dani Schmitz op schitterende manier de bal bij een vrije trap in de bovenhoek. Twee minuten later is de marge verkleind tot één goal wanneer Bas Tullemans één-tegen-één de keeper kansloos laat. Vanaf dat moment is SDZ de controle kwijt en gaat SO Soest op jacht naar een op dat moment verdiende gelijkmaker.

Invaller Niels van der Plaats lijkt die derde goal te maken, maar zijn schot wordt geblokkeerd. Helaas valt het doek toch voor de Soesters. Achterin wordt veel ruimte weggegeven en daardoor krijgt een SDZ-speler vrije doorgang. Invaller Nico Safarov haalt de doorgebroken speler neer. Penalty en rood en de wedstrijd is beslist.

Helaas, op basis van de werklust had Soest een stuntje en een puntje verdiend tegen de koploper. In ieder geval gaan 'De Blauwe Leeuwen' met een goed gevoel de 'Lentestop' in. Zondag 12 mei wordt de competitie hervat met een thuiswedstrijd tegen Pancratius. Vermeldenswaard is dat het tweede elftal die ochtend tegen dezelfde club speelt. Het tweede kan dan kampioen worden. Wellicht een mooie opmaat voor een mooie dag bij de vereniging.

Opstelling SO Soest: Jaime Hensen; Simon van der Leeden (60. Nico Safarov), Gido de Hiep, Mitchell Zwart, Wouter de Zoete; Jim van den Berg (75. Niels van der Plaats), Bas Tullemans, Milan van Wincoop (75. Hessel de Goeij); Dani Schmitz, Marouane Ghaddari, Meme Dore Aminata

7. 1-0 : Floris Reuts
48.2-0 : Cerezo Hartges
50.3-0: Raymond Lagerburg
65.3-1: Dani Schmitz
67.3-2: Bas Tullemans
87.4-2 : Raymond Lagerburg

foto's: website SDZ